Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Boala Alzheimer, diabet: posibilă cauză comună. Legătura dintre cele două boli
16 sep 2019 / 21:21
Boala Alzheimer și diabetul ar putea avea o cauză comună. Cercetătorii cred că au găsit o proteină care ar putea duce la crearea unui tratament eficient în ambele afecțiuni.
de  Angela Sabău
 Boala Alzheimer

Cercetătorii au identificat o proteină care poate contribui la progresia patologiei bolii Alzheimer în diabetul de tip 2, raportează un nou studiu asupra șoarecilor de sex masculin și a țesutului creierului uman. Cercetarea, publicată în JNeurosci, ar putea avea implicații asupra dezvoltării viitoare a medicamentelor.

Nu se cunoaște cauza bolii Alzheimer sporadice, cu debut tardiv. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 este asociat cu un risc crescut de Alzheimer, care poate oferi un indiciu asupra originii sale.

Proteina responsabilă de Alzheimer și diabet 

Cercetătorii au examinat relația dintre diabet și boala Alzheimer și au constatat că o proteină numită caveolin-1 (Cav-1) este epuizată în lobul temporal al oamenilor cu diabet și la un model de șoarece diabetic.

Epuizarea Cav-1 determină reglarea proteinei precursoare amiloide și a nivelului b-amiloid.

O descoperire importantă a fost aceea că restabilirea nivelurilor Cav-1 la șoareci a redus patologia Alzheimer și a îmbunătățit deficitul de învățare și memorie, dezvăluind un potențial mecanism responsabil pentru riscul crescut de boală Alzheimer la această populație.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?