Boala Alzheimer, metodă imagistică nouă măsoară un mineral din creier

O metodă imagistică nouă de magnetoencefalografie (MEG) le permite oamenilor de știință să măsoare nivelurile unui mineral, magnetitul (care face parte din grupa oxizilor de fier cu proprietăți feromagnetice) din creier, ceea ce poate oferi o perspectivă asupra tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, au raportat cercetători de la Massachusetts General Hospital din Boston.

MEG măsoară activitatea în creier prin detectarea câmpurilor magnetice slabe produse de curenții normali ai creierului și în cele din urmă cuantifică magnetitul în creierul uman. Înainte de MEG, aceste minerale ar putea fi detectate doar în creier postmortem, potrivit unei comunicări din partea MGH.

,,Abilitatea de a măsura și localiza magnetitul în creierul viu va permite noi studii atât în creier normal, cât și în bolile neurodegenerative", a precizat dr. David Cohen, de la Centrul Martinos MGH autorul correspondent al studiului.

Studiul a inclus 11 pacienți de sex masculin, care au fost supuși unei scanări MEG (dcMEG) de bază înainte de a fi plasați într-un scaner puternic pentru RMN. Scanarea a fost utilizată pentru a produce o imagine MR și a magnetiza particulele de magnetit din creier. Câteva minute mai târziu, o a doua scanare dcMEG a arătat schimbări în câmpul magnetic care reflectă dimensiunea și forma particulelor.
Rezultatele au arătat o acumulare mai mare de magnetit la cei mai vechi voluntari, mai ales în și în jurul hipocampului - similar cu rezultatele studiilor postmortem.

Cohen și colegii consideră că instrumentul lor va fi de ajutor în identificarea eficacității magnetitului în diagnosticarea și chiar tratarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, au remarcat mai multe teste sunt încă necesare.

Studiile ar putea investiga dacă cantitatea de magnetit din regiunea hipocampului ar putea prezice dezvoltarea bolii Alzheimer și dacă tratamentele care influențează magnetitul ar putea altera progresia bolii, informează HealthImaging.com.
Acest nou instrument este acum pregătit pentru a fi aplicat în studii, dar între timp se lucrează la o nouă variantă, construită în mod special pentru pacienții cu boli neurodegenerative, care va avea mai multe îmbunăățiri – pentru a oferi măsuratori precise necesare pentru diagnosticarea corectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel