Boala căilor biliare, de ce apare și cum o recunoști

Ficat. Foto: Pixabay
Boala căilor biliare poate avea o sumedenie de cauze și, de asemenea, tot atâtea metode de tratament sau prevenție.

Vezica biliară stochează bilă până când mâncați, apoi eliberează bilă în intestinul subțire pentru a ajuta la digestia alimentelor. Bila se face în ficat. Conține un amestec de produse precum bilirubina, colesterolul și acizii și sărurile biliare. Canalele biliare sunt „conducte” de drenaj care transportă bila de la ficat la vezica biliară și de la vezica biliară la intestinul subțire.
O varietate de boli vă pot afecta căile biliare. Toate blochează căile biliare într-un fel, motiv pentru care diferitele boli provoacă simptome similare.

Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a căilor biliare blocate. Pietrele se formează de obicei în interiorul vezicii biliare și pot bloca conducta biliară comună, conducta de scurgere de la baza ficatului. Dacă conducta rămâne blocată, bilirubina se retrage și intră în fluxul sanguin. Dacă bacteriile de deasupra blocajului se acumulează și se întorc în ficat, aceasta poate provoca o infecție severă numită colangită ascendentă. Dacă o piatră biliară se oprește între vezica biliară și conducta biliară comună, poate apărea o infecție numită colecistită.
Cauzele mai puțin frecvente ale blocajelor includ cancerele căilor biliare (colangiocarcinoamele) și stricturile (cicatrici care îngustează conductele după infecție, intervenție chirurgicală sau inflamație).

Alte boli ale căilor biliare sunt mai puțin frecvente și includ colangită sclerozantă primară și ciroză biliară primară. Diagnosticate în mod obișnuit la mijlocul maturității, aceste afecțiuni creează o inflamație continuă în pereții căilor biliare, care pot îngusta și cicatriza pereții. Colangita sclerozantă primară este mai frecventă la persoanele cu boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă sau boala Crohn). Ciroza biliară primară este mai frecventă la femei. Este uneori asociat cu boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjögren, tiroidita, sclerodermia sau artrita reumatoidă.

Atrezia biliară este o formă rară de blocare a căilor biliare care apare la unii sugari la două săptămâni până la șase săptămâni după naștere, moment în care conductele biliare nu și-au finalizat în mod normal dezvoltarea.
Afecțiunile cronice ale colangitei sclerozante primare, ale cirozei biliare primare și ale atreziei biliare pot duce la inflamații și cicatrici ale ficatului, o afecțiune cunoscută sub numele de ciroză.

Simptomele afecțiunilor căilor biliare

Simptomele unui canal biliar blocat pot fi bruste și severe (de exemplu, atunci când o piatră biliară blochează întregul sistem de drenare dintr-o dată) sau pot apărea încet mulți ani după ce a început inflamația canalului biliar. Bolile căilor biliare cauzează adesea simptome legate de retragerea produselor hepatice și pătrunderea lor în sânge. Alte simptome rezultă din eșecul căilor biliare de a elibera anumite sucuri digestive (săruri biliare) în intestine, prevenind absorbția unor grăsimi și vitamine. Simptomele unui canal biliar blocat includ:

Îngălbenirea pielii (icter) sau a ochilor, de la acumularea unui produs rezidual numit bilirubină
Mâncărime (nu se limitează la o zonă; poate fi mai gravă noaptea sau pe timp cald)
Urină maro deschis
Oboseală
Pierdere în greutate
Febra sau transpirațiile nocturne
Dureri abdominale, deosebit de frecvente pe partea dreaptă sub cutia toracică
Scaune grase sau argiloase
Un apetit diminuat

Cât poate dura boala căilor biliare

Pentru tratarea blocajului și a infecției cu calculi biliari (colecistită), medicii prescriu mai întâi antibiotice. După ce infecția dispare, un chirurg îndepărtează vezica biliară.
Simptomele cauzate de cicatrice (strictură) se pot ameliora rapid după ce tratamentul restabilește drenajul canalului.
Simptomele cirozei biliare primare și ale colangitei sclerozante primare sunt boli de lungă durată. Se pot agrava în mod constant și pot duce la ciroză și insuficiență hepatică după ani de daune. Când se dezvoltă insuficiența hepatică, un transplant hepatic poate îmbunătăți supraviețuirea. Cu toate acestea, colangita sclerozantă primară și ciroza biliară primară pot reveni după transplant.

Cum le previi 

Dacă sunteți supraponderal sau aveți colesterol ridicat, aveți un risc mai mare de a dezvolta calculi biliari. Pentru a evita aceste probleme, faceți eforturi să revenoți la o greutate sănătoasă prin dietă și exerciții fizice. De asemenea, o dietă aproape înfometată care vizează pierderea rapidă în greutate poate duce și la formarea calculilor biliari.
Deși colangiocarcinomul este neobișnuit, fumatul pare să crească riscul.
Anumite infecții cu paraziți (Clonorchis sinensis și Opisthorchis viverrini, cunoscute și sub denumirea de fluke chinezesc) sunt asociate cu un risc mai mare de boli ale căilor biliare. Dacă călătoriți în Asia de Sud-Est, mâncați pește numai dacă este bine gătit. Dacă mănâncă pește puțin gătit în timp ce călătoriți în această zonă, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test de parazit în scaun, mai ales dacă aveți simptome de scădere în greutate sau diaree.

Tratamentul 

Pentru a trata un blocaj de calculi biliari însoțit de semne de durere sau infecție persistentă, un gastroenterolog sau chirurg poate îndepărta pietrele din conducta biliară utilizând colangiopancreatografie endoscopică retrogradă. Endoscopul trece prin baza căii biliare comune, permițând trecerea unei pietre. În unele cazuri, endoscopistul poate introduce diverse dispozitive în conducta biliară pentru a extrage piatra. Aceeași procedură poate lărgi o zonă a canalului biliar cicatrizat (o strictură) prin inserarea și extinderea unei bobine de sârmă (numită stent) în canal. Medicii recomandă, în general, oricui cu un blocaj al căilor biliare de la o piatră biliară să i se elimine vezica biliară pentru a preveni un alt blocaj.
Cancerul de căi biliare se îtâmplă rar să fie dscoperit devreme, dar dacă se găsește devreme, poate fi tratat prin intervenții chirurgicale. Când cancerul este mai avansat, intervenția chirurgicală nu poate elimina în totalitate tumora. Procedurile chirurgicale pot ajuta pacienții cu cancer să se simtă mai bine, chiar dacă nu pot oferi un tratament. Operația poate redirecționa conducta biliară pentru a permite un drenaj mai bun, arată specialiștii de la Harvard Medical School. Tratamentele cu radiații pot ajuta la micșorarea unei tumori a căilor biliare, dar nu o poate vindeca.
Atrezia biliară, eșecul dezvoltării căilor biliare normale la sugari, poate fi tratată prin intervenție chirurgicală. O metodă folosește o porțiune din intestinele bebelușului pentru a înlocui segmentele lipsă ale căii biliare. O altă metodă necesită redirecționarea drenajului biliar și intervenții chirurgicale intestinale suplimentare. Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu această afecțiune continuă să aibă inflamație din cauza drenajului deficitar și în cele din urmă dezvoltă cicatrici (ciroză) și necesită un transplant de ficat.
Deoarece atât ciroza biliară primară, cât și colangita sclerozantă primară pot provoca insuficiență hepatică severă, poate fi necesar un transplant de ficat pentru supraviețuirea pe termen lung. Tratamentul poate reduce simptomele sau poate întârzia progresia bolii. În ciroza biliară primară, medicamentul utilizat cel mai des este ursodiolul (Actigall).
Cel mai deranjant simptom al bolii cronice a căilor biliare, mâncărimea, poate fi redus cu medicamente - colestiramină (Questran) sau colestipol (Colestid) - care împiedică absorbția iritanților din intestin. Un alt medicament, naloxona, ar putea neutraliza iritanții care provoacă mâncărime. Dacă scaunele grase sunt o problemă, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi de ajutor. Medicii recomandă suplimente multivitaminice pentru a îmbunătăți nutriția.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel