Boala Crohn, fără leac până acum, ar putea avea noi tratamente

Boala Crohn, considerată fără leac, ar putea avea în curând medicație. Cercetătorii au au identificat o cale în sistemul imunitar activat în boala Crohn care ar putea promite noi tratamente.

Boala Crohn se manifestă prin dureri abdominale, tulburări intestinale și scădere în greutate. Este o boala inflamatori a intestinului în care propriul sistem imunitar al organismului atacă tractul gastrointestinal, iar tratamentul este axat pe controlul simptomelor bolii în faza acută și gestionarea acesteia în remisie.

Aparent, nu exită o cură pentru această boalăînsă recent, cercetătorii de la Scoala de Medicină a Universității Case Western Reserve au identificat o cale în sistemul imunitar activat în boala Crohn și care ar putea fi promițător pentru noi tratamente.

Fabio Cominelli, medic, profesor de medicină la Școala de Medicină și șef de gastroenterologie la Spitalele Universitare Cleveland Medical Center, a condus un studiu de trei ani, publicat recent în Gastroenterologie și Hepatologie Celulară și moleculară, cu accent pe inflamația cronică care apare la nivel genetic indivizi sensibili cu boala Crohn.

Rol dublu: protector și declanșator al bolii

Folosind modele de șoareci cu această boală, Cominelli și echipa sa au investigat interacțiunea dintre o clasă de proteine numită factorul de necroză tumorală și receptorii de pe suprafață, numiți Fn14. Scopul lor a fost de a vedea cum factorul de necroză tumorală (sau TWEAK, pentru Tumor Necrosis Factor-like Faak Inducer of Apoptosis) și receptorul său celular, Fn14, pot juca un rol dublu atât de protejare a intestinului de inflamații acute și cronice caracteristice în boala Crohn, cât și de a putea să o declanșeze.

Oamenii de știință studiază interacțiunea TWEAK / Fn14 de cel puțin două decenii pentru a înțelege rolul acesteia în inflamație. Cominelli și echipa sa sunt însă primii care descriu acest complex de semnalizare în această afecțiune.

„În timpul inflamației timpurii, interacțiunea TWEAK / Fn14 se activează pentru a vindeca deteriorarea țesuturilor”, a spus Cominelli. Cu toate acestea, pe parurs, inflamația cronică, nivelul ridicat al Fn14, pot duce la inflamație patologică și fibroză.

Tratamentele bolii Crohn de astăzi, cum ar fi steroizii și anticorpii monoclonali, pot funcționa o perioadă, dar deseori încetează să fie eficiente. De asemenea, ele pot provoca hipertensiune arterială, infecții și riscul de defecte la naștere la femeile însărcinate care sunt tratate pentru afecțiune. În timp, boala devine dramatic schimbătoare de viață și stres emoțional.

Studiul, implicații și în cancer

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre TWEAK / Fn14 și inflamația cronică, echipa de cercetători a folosit șoareci crescuți pentru a dezvolta boala asemănătoare bolii Crohn, apoi au șters genetic receptorul de suprafață celulară Fn14. Șoarecii cu Fn14 șters genetic au avut inflamații mai puțin severe. Cei cu receptorul Fn14 au avut inflamații și cicatrici intestinale cronice.

Pentru a testa dacă rezultatele lor la șoareci ar putea fi semnificative pentru boala Crohn la om, echipa de cercetare a analizat țesuturile intestinale rezecate de la pacienții cu și fără IBD. Rezultatele au arătat o supraexpresie semnificativă TWEAK / Fn14 la țesuturile de la pacienții cu boala Crohn. Cominelli consideră că blocarea Fn14 folosind noi medicamente și anticorpi poate ameliora inflamația și fibroza din CD.

Studiul are implicații și pentru tratamentul cancerului. Conform spuselor lui Cominelli, deoarece inflamația cronică poate duce la inițierea și creșterea tumorilor la pacienții cu inflamație intestinală, acești pacienți sunt expuși riscului de a dezvolta cancer colorectal direct proporțional cu amploarea și durata bolii lor.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel