Colonul iritabil, boala pe care o putem face toți, fără să știm. Iată simptomele

Boli intestinale
Medicul gastroenterolog Iulia Simionov a explicat că această boală – colonul iritabil - cu care ne confruntăm toți măcar o dată în viață, nu se vindecă și că poate duce la complicații grave. Iată simptomele ei:

Medicul gastroenterolog Iulia Simionov spune că oricine ar putea recunoaște cel puțin o parte dintre simptomele date de colonul iritabil. Aceasta nu este o afecțiune care se vindecă, însă cu puțină atenție, putem trăim cu ea.

„Este o afecțiune greu de depistat, pentru că este o afecțiune cu un diagnostic de excludere. Practic, simptomele sunt atât de polimorfe și pot fi prezente în atât de multe afecțiuni, încât trebuie să excluzi, mai întâi, afecțiuni organice severe și să rămâi la diagnosticul de intestin iritabil, care este, de fapt, o tulburare funcțională. Nu sunt întâlnite funcționări organice în pereții sau structura tubului digestiv. 

Simptomele colonului iritabil

Este constituită din niște tulburări de contractilitate ale intestinului. Boala este extrem de frecventă! Cred că fiecare dintre noi putem să găsim, la un moment dat, în antecedentele noastre mai mult sau mai puțin depărtate, niște manifestări sugestive pentru sindromul de intestin iritabil. Cine nu a avut dureri abdominale înainte de un examen? Sau balonare? 

Deci, dureri abdominale, balonare, tulburări de tranzit, diaree, constipație, alternanța lor. Ce este important, este prezența manifestărilor exclusiv diurnă. Deci pacientul nu se trezește noaptea din somn din cauza acestor dureri. În general, la orice boală, prezența simptomelor nocturne arată că e vorba de o boală mai serioasă, de o boală organică. 

Tulburările funcționale, din care face parte și tulburarea de intestin iritabil, sunt tipice cu simptome exclusiv diurne și foarte influențate de situațiile psihice stresante. Există un stres negativ dar există și un stres pozitiv, de oboseală, de anxietate”, a povestit Iulia Simionov, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel