Boala ochilor uscați: peste 60% dintre pacienții oftalmologilor suferă de această afecțiune

Tratament ochi
Boala ochilor uscați - p elicula lacrimală este deseori afectată de lumina ecranelor dispozitivelor electronice, motiv pentru care peste 60% din pacienții cabinetelor oftalmologice sunt afectați de boala ochilor uscați.

Boala ochilor uscați afectează mai mult de  jumătate dintre pacienții cabinetelor oftalomologice, însă diagnosticarea este dificilă. Ochiul uscat, care provoacă adesea iritații și vedere încețoșată, apare atunci când există instabilitate în stratul intern al peliculei lacrimogene, care protejează exteriorul ochiului.

Cele mai multe cazuri de ochi uscați sunt diagnosticate folosind chestionare pentru pacienți, care pot fi subiective și nu identifică și cauza bolii. Metodele obiective pentru examinarea filmului lacrimal tind să fie invazive și nu pot urmări dinamica rapidă, care se modifică la fiecare clipire.

„Până la 60 la sută din vizitele de oftalmologie se datorează ochilor uscați, indicând necesitatea unui dispozitiv neinvaziv și extrem de precis pentru diagnosticul bolii ochilor ucați", a declarat liderul echipei de cercetare Dr. Yoel Arieli de la AdOM Advanced Optical Methods Ltd în Israel.

Sistem de diagnosticare non-invaziv, promițător

Un nou sistem de imagistică non-invaziv promite să îmbunătățească diagnosticul și tratamentul bolii ochilor uscați.

În revista „Optical Society” (OSA), Applied Optics, cercetătorii descriu capacitatea dispozitivului de a efectua măsurători spectrale pe un câmp vizual mare, în câteva secunde. Ei raportează că imagistul poate obține măsurători rapide și consecvente de la ochii umani, chiar și când clipesc.

Studiul de cercetare a fost realizat la laboratorul de metode optice avansate AdOM. Dovada conceptului, metoda și designul unic care permit măsurarea straturilor de lacrimă ultra-subțiri cu rezoluție nanometru au fost dezvoltate de echipa de dezvoltare AdOM condusă de Dr. Yoel Cohen.

Diagnosticul, îmbunătățit prin imagistică

„Pentru diagnosticul bolii ochilor uscați, în ultimii ani au fost puține progrese semnificative", a spus dr. Arieli.

Noul instrument folosește o lumină halogenă sigură pentru ochi, care luminează ochiul și apoi analizează spectrul complet de reflectare a luminii în timp și spațiu. Aceste măsurători spectrale sunt utilizate pentru a reconstrui structurile găsite în partea din față a ochiului, permițând măsurarea exactă a straturilor interioare de film lacrimogen, în special a stratului apos. Acest strat secundar joacă un rol important în ochii uscați, dar a fost dificil de analizat cu alte metode.

„Sursa de iluminare în bandă largă și detaliile fine disponibile din analiza spectrală oferă o perspectivă la nivel de nanometru asupra modificărilor subtile ale fiecărui strat de film lacrimogen și al stratului interior”, a spus dr. Arieli. "Aceste măsurători sunt completate automat în doar 40 de secunde."

După ce au demonstrat o rezoluție de 2,2 nanometri pe o peliculă lacrimogenă, cercetătorii au testat capacitatea instrumentului de a lua măsurători pe ochiul uman fără nicio intervenție în timp ce pacientul clipea. "Aparatul a funcționat impresionant și nu prezintă niciun risc, deoarece este non-invaziv și folosește o sursă simplă de lumină", a spus dr. Arieli. "Nu numai că a măsurat în mod constant filmul lacrimal incluzând intermitentele la fiecare câteva secunde, dar măsurătorile s-au corelat bine cu alte tehnici parțial invazive, stabilite pentru ochi uscați."

Tear Film Imager a fost utilizat în două studii clinice efectuate în Israel și Canada, examinând diagnosticul de ochi uscat cu dispozitivul și tratamente pentru ochi uscați, care pot fi evaluate cu ajutorul imagisticii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel