Boala pentru care medicul ți-ar putea recomanda înghețată: de ce apare și care sunt simptomele

Când mănânci înghețată prea repede apare o durere de cap care durează câteva minute
Intoleranța la lactoză este o boală care, deși nu este considerată periculoasă, poate fi foarte dureroasă. Medicii recomandă uneori evitarea lactozei, sau introducerea ei treptat în alimentație. Înghețata, care conține lactoză, ar putea fi tolerată mai ușor, spun specialiștii, datorită conținutului de grăsimi.

Intoleranța la lactoză produce frecvent crampe abdominale, balonare și scaune diareice. Această afecțiune apare atunci când organismul nu are suficientă enzimă lactază intestinală. Sarcina lactazei este de a descompune lactoza, principalul zahăr din lapte. Odată ce lactoza este descompusă în forme mai simple de zahăr, aceste zaharuri simple pot fi absorbite în sânge.
În digestia normală, lactoza este digerată în intestinul subțire fără eliberarea bulelor de gaz. Când lactoza nu poate fi digerată bine, aceasta trece în colon. Bacteriile din colon descompun o parte din lactoză, producând hidrogen gazos. Lactoza rămasă atrage, de asemenea, apă în colon. Gazul și apa în plus duc la simptome, cum ar fi crampe, diaree, balonare și flatulență (gaz).

De ce apare intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este de obicei genetică (moștenită). La mulți oameni de origine africană sau asiatică, corpul începe să producă mai puțină lactază în jurul vârstei de 5 ani. Aproximativ 90% dintre persoanele din unele zone din Asia de Est, 80% dintre indienii americani, 65% dintre africani și afro-americani și 50 % dintre hispanici au un anumit grad de intoleranță la lactoză. În schimb, majoritatea caucazienilor (80%) au o genă care păstrează capacitatea de a produce lactază la vârsta adultă.
O cauză rară de intoleranță la lactoză se numește deficit congenital de lactază. Sugarii cu această afecțiune nu produc lactază. Incapabili să digere lactoza, sugarii au diaree de la naștere. Această afecțiune a fost fatală înainte de dezvoltarea formulelor pentru sugari fără lactoză.
Dificultatea de a digera lactoza poate fi, de asemenea, cauzată de mai multe tulburări gastro-intestinale. Gastroenterita virală sau bacteriană și alte boli, pot distruge celulele producătoare de lactază care acoperă intestinul subțire.
O afecțiune numită excrescență bacteriană, în care intestinul subțire conține mai multe bacterii decât în ​​mod normal, poate provoca, de asemenea, simptome de sensibilitate la lactoză. În acest caz, bacteriile descompun lactoza din intestinul subțire, eliberând gaze în acest proces. Gazul poate provoca balonări, crampe și flatulență, iar creșterea bacteriană poate provoca, de asemenea, diaree. În acest caz, problema nu este cauzată de lipsa enzimei lactază.

Simptomele intoleranței la lactoză

Simptomele frecvente ale intoleranței la lactoză includ: Scaune apoase, voluminoase, cu miros ciudat; Greaţă; Durere abdominală; Crampe; Balonare; Flatulență care începe la aproximativ 30 de minute până la 2 ore după consumul alimentelor ce conțin lactoză.
Severitatea simptomelor variază, în funcție de cantitatea de lactoză pe care o persoană o poate tolera, de cantitatea de lactoză ingerată și de mărimea și conținutul de grăsime al mesei. Persoanele care au, de asemenea, sindromul intestinului iritabil tind să aibă simptome mai severe de intoleranță la lactoză.Persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză ca urmare a gastroenteritei sau a unei alte insulte la digestie se pot recupera complet atunci când se tratează problema intestinală. Acest lucru poate dura câteva săptămâni până la luni.
Când intoleranța la lactoză este genetică, starea este permanentă. Cu toate acestea, oamenii pot evita simptomele evitând alimentele care conțin lactoză (în esență, produse lactate) sau consumându-le cu măsură.  .

Prevenirea

Nu există nicio modalitate de a preveni intoleranța la lactoză.

Tratament

Există două modalități principale de a trata intoleranța la lactoză:
Reduceți cantitatea de lactoză pe care o consumați, limitând laptele și produsele lactate
Luați înlocuitori enzimatici disponibili în comerț

Persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să citească etichetele tuturor alimentelor preparate pentru a vedea dacă conțin lactoză. Cele mai mari concentrații se găsesc în lapte. Brânzeturile și iaurtul grecesc au de obicei cantități mai mici de lactoză. Unele produse pot conține lactoză, dacă conțin ingrediente derivate din lapte. Când citiți etichetele produselor alimentare, căutați cuvinte precum zer, caș, produse secundare din lapte, solide uscate din lapte și lapte praf uscat fără grăsime. Dacă oricare dintre aceste ingrediente se află pe etichetă, produsul conține probabil lactoză.
Dacă evitați complet lactoza, simptomele trebuie să dispară. În caz contrar, este posibil ca diagnosticul să nu fie corect. 
Mulți oameni vor putea tolera o creștere treptată a aportului de lactoză dacă sunt atenți să-și monitorizeze simptomele. Medicii recomandă adesea înghețată pentru aceasta, pentru că tinde să fie tolerată mai bine decât alte alimente care conțin lactoză datorită conținutului ridicat de grăsimi. Pe măsură ce creșteți treptat nivelul de lactoză, revizuiți-vă dieta cu medicul sau cu un nutriționist pentru a vă asigura că mâncați proporțiile adecvate de grăsimi, proteine ​​și alți nutrienți.
Există mai multe formulări de enzime disponibile în comerț (tablete și lichide) care pot servi ca înlocuitoare ai lactazei. Puteți să le adăugați la alimentele care conțin lactoză pentru a reduce simptomele în mod semnificativ. Cu toate acestea, aceste produse rareori scapă complet de simptome, iar rezultatele variază între oameni și cu diferite formulări de produse.

Multe persoane cu intoleranță la lactoză pot avea dificultăți în a obține suficient calciu în dieta lor. De asemenea, pot avea un nivel scăzut de vitamina D. Acest lucru crește riscul de osteoporoză, o afecțiune în care oasele devin subțiri și fragile.
Prin urmare, asigurați-vă că consumați alte alimente bogate în calciu. Majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză sunt capabile să tolereze iaurtul în cultură vie, o sursă bună de calciu. Legumele precum broccoli, varza, verdeața, de asemenea, surse excelente de calciu. Există mai puține surse bune de alimente naturale de vitamina D. Este posibil să aveți nevoie de un supliment zilnic de vitamina D, arată health.harvard.edu.

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a discuta posibilitatea că ați putea avea intoleranță la lactoză dacă dezvoltați simptome după ce ați consumat lactate. Deși această afecțiune nu este periculoasă, poate fi dureroasă. Există tratamente eficiente disponibile, deci nu este nevoie să suferiți.

Perspectivele pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sunt excelente. Simptomele pot fi ameliorate dacă produsele lactate sunt limitate sau evitate sau dacă sunt consumate împreună cu o doză de enzimă lactază preparată comercial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel