Boli arteriale, risc crescut de atac de cord sau AVC: ce recomandă medicii

Circulația sângelui  Foto: University College London
Bolile arteriale cresc riscul de atac de cord sau AVC. Cercetările arată că recomandările medicale nu sunt egale în toate aceste tipuri de boli arteriale.

Deși mai multe boli arteriale cresc riscul de atac de cord, eforturile de prevenire sunt inegale, potrivit cercetărilor prezentate la American Heart Association's Quality of Care & Outcomes Research Scientific Sessions 2020. Conferința virtuală din 15-16 mai este un prim schimb global de informații privind cele mai noi progrese în calitatea asistenței medicale și a rezultatelor cercetării în bolile cardiovasculare și accident vascular cerebral pentru cercetători, profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu boală arterială periferică sau accident vascular cerebral au fost mai puțin susceptibili decât cei cu boală coronariană să primească tratamente recomandate pentru a preveni atacul de cord. Toate trei sunt tipuri de boli cardiovasculare aterosclerotice. Liniile directoare AHA / ACC 2016 recomandă aspirină pentru pacienții cu boală simptomatică a arterei periferice pentru a preveni evenimentele cardiovasculare adverse adverse, în timp ce ghidurile din 2018 ale mai multor organizații notează că terapia cu statine reduce riscul de evenimente aterosclerotice.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului și un contribuitor major la boala cardiovasculară este ateroscleroza, care apare atunci când colesterolul, grăsimile și celulele inflamatorii se acumulează și formează placă care blochează arterele și împiedică fluxul de sânge.

În funcție de localizarea blocajului, ateroscleroza crește riscul pentru trei afecțiuni grave: boala coronariană, accident vascular cerebral și boala arterei periferice.

Boala coronariană rezultă din deteriorarea arterellor cardiace și poate provoca un atac de cord.

Un tip comun de accident vascular cerebral apare atunci când arterele înfundate blochează fluxul de sânge către creier.

Boala periferică a arterei rezultă din arterele deteriorate la extremități, adesea la nivelul picioarelor, și poate duce la durere în timpul mersului și, în cazuri grave, amputare.

„Studiul nostru evidențiază necesitatea campaniilor de sănătate publică pentru a direcționa o atenție egală către toate cele trei forme majore de boală cardiovasculară aterosclerotică”, a declarat autorul principal al studiului Erin Michos, profesor asociat de medicină la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare. la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore. „Trebuie să creăm conștientizare atât în rândul clinicienilor, cât și al pacienților că toate aceste boli trebuie tratate cu medicamente preventive agresive secundare, inclusiv aspirină și statine, indiferent dacă oamenii au boli de inimă sau nu.”

Întrucât ateroscleroza poate afecta arterele din mai multe părți ale corpului, îndrumările medicale sunt tratarea bolii coronariene, accident vascular cerebral și arterei periferice, în mod similar cu modificările stilului de viață și medicamente, inclusiv statine pentru a scădea nivelul colesterolului și aspirina pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Modificările stilului de viață includ consumul unei alimentații sănătoase, a fi activ fizic, renunțarea la fumat, controlul colesterolului ridicat, controlul tensiunii arteriale ridicate, tratarea glicemiei ridicate și pierderea în greutate.

Ceea ce nu era clar a fost dacă persoanele cu accident vascular cerebral și boala arterei periferice primeau aceleași tratamente prescrise celor cu boală coronariană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel