Boli cardiovasculare: efectele expunerii pe termen lung la poluarea aerului

Inimă
Expunerea pe termen lung la poluare duce la apariția bolilor cardiovasculare, susține un studiu american.

Chiar și mici reduceri ale nivelului de poluare a aerului ar reduce riscul de boli cardiovasculare, susține un studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA. ”Dacă reduceți concentrația de poluare a aerului în aer liber, veți vedea beneficii pentru bolile cardiovasculare”, spune cercetătorul Perry Hystad, un epidemiolog de mediu din Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane din cadrul universității amintite.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele a 157.436 de adulți între 35 și 70 de ani din 21 de țări, între anii 2003 și 2018. Una dintre concluziile la care au ajuns autorii acestuia a fost: o creștere de 5% a tuturor evenimentelor cardiovasculare pentru fiecare 10 micrograme-pe-metru cub de creștere a concentrației de particule poluante din aer sub dimensiunea de 2,5 microni (PM2.5). Valoarea, susțin cercetătorii, este mare. Iar riscurile de a dezvolta boli cardiovasculare din pricina poluării aerului în țările cu venituri mici și medii erau aproape identice cu riscurile întâlnite în țările cu venituri mari, potrivit unui comunicat al universității americane.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel