Boli cardiovasculare: vârsta, factor de risc mai mare decât colesterolul
11 dec 2019 / 09:12
Vârsta este un factor de risc pentru bolile de inimă, indiferent de nivelul colesterolului, spun cercetătorii. Acum ei încearcă să afle cum pot elimina riscul acestor afecțiuni, ce apar odată cu înaintarea în vârstă.
de  Angela Sabău
Boli cardiovasculare

Adulții în vârstă au un risc mai mare să aibă și să moară din cauza bolilor cardiovasculare decât adulții mai tineri. Noile cercetări științifice de bază găsesc motive care leagă îmbătrânirea biologică de îngustarea arterelor, independent de alți factori de risc, cum ar fi colesterolul ridicat.

Autorul principal Daniel Goldstein, doctor în medicină la Medicine's Frankel Cardiovascular Center, spune că noua lucrare a echipei sale, Circulation Research, este prima care separă efectul biologic al îmbătrânirii de hiperlipidemie asupra aterogenezei.

„Identificăm o cale nouă în interiorul aortei prin care disfuncția mitocondrială și pro-citochinina IL-6 coexistă într-o buclă de feedback pozitiv cu îmbătrânirea pentru a promova ateroscleroza”, spune Goldstein despre munca echipei folosind modele de șoareci cu boli cardiovasculare și îmbătrâniți.

Noi tratamente sunt căutate 

Cercetătorii raportează că șoarecii în vârstă au avut aterogeneză mai severă decât șoarecii tineri, chiar și atunci când ambele grupuri au avut niveluri similare de colesterol pentru aceeași perioadă de timp.

Cercetările viitoare ar putea, apoi, să investigheze terapiile pentru a atenua efectele îmbătrânirii vasculare, înainte ca nivelul colesterolului ridicat să devină o problemă, cu scopul de a reduce dezvoltarea aterogenezei în primul rând, spun Goldstein și colegii săi.

 

Sursa, aici.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?