Boli care afectează diferit bărbații și femeile

Cuplu
Simptomele anumitor boli pot varia foarte mult, în funcție de sex. Și în unele cazuri, riscul de deces poate fi mai mare la femei față de bărbați sau invers.

Primul pe lista de boli care se manifestă diferit este infarctul. Semnul principal de atac de cord care nu este la fel de frecvent la femei ca la bărbați. Multe femei simt presiune în partea superioară a spatelui, dureri la nivelul maxilarelor și respirație îngreunată. Sau pot simți greață și pot avea amețeală atunci când au un atac de cord. Deși bolile de inimă sunt principala cauză de deces pentru ambele sexe, femeile sunt mai susceptibile să moară după ce au făcut un infarct.

Scleroză multiplă

Bolile care afectează sistemul imunitar sunt adesea mai severe la bărbați. De exemplu, scleroza multiplă afectează mult mai multe femei decât bărbații în general, dar când vine vorba de forma progresivă (PPMS), bărbații o fac cot la cot cu femeile. PPMS tinde să fie mai greu de diagnosticat și de tratat decât forma de remisie și recidivă a sclerozei multiple.

Accidentul vascular cerebral

Cu peste 55.000 mai multe femei decât bărbați au accident vascular cerebral în fiecare an în S.U.A. Simptomele obișnuite sunt slăbiciune bruscă pe o parte, pierderea capacității de a vorbi și a echilibrului și confuzie. Dar femeile au adesea simptome suplimentare sau diferite: leșin, agitație, halucinații, vărsături, durere, sughiț și convulsii. De asemenea, femeile au o recuperare mai proastă după un AVC.

Boli cu transmitere sexuală

Femeile sunt mai puțin susceptibile să prezinte simptome cu bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia și gonoreea. Aceste boli pot duce, de asemenea, la boli inflamatorii pelvine cronice la femei, cauzând probleme de fertilitate. Bărbații au rareori astfel de complicații. Papilomavirusul uman (HPV) este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin la femei, dar nu prezintă un risc similar pentru bărbați.

Pierderea parului

Bărbații sunt mult mai susceptibili să își piardă părul pe măsură ce îmbătrânesc decât femeile. Aproximativ 40% dintre femei vor avea parte de subțierea părului sau pierderea părului, dar 85% dintre bărbați vor avea părul subțire până la vârsta de 50 de ani. Bărbații au tendința de a pierde părul în același model – chelia se adâncește treptat. (Aceasta se numește o linie de păr în retragere.) De asemenea, pot avea o pată cheală pe vârful capului. Femeilor părul fie li se subțiază peste tot, fie au porțiuni fără păr.

Acneea

Hormonii sunt adesea de vină pentru acnee. Deoarece hormonii femeilor se schimbă în perioadele menstruale, sarcină și pe tot parcursul menopauzei, sunt mai predispuse la acneea adulților decât bărbații. Tratamentul poate varia și în funcție de sexul dvs. Medicii tind să prescrie medicamente care controlează hormonii, precum cele pentru controlul nașterii, la femei. Cremele pe care le dai pe piele sunt mai frecvente pentru bărbați, arată experții de la WebMD.

Stres

Femeile sunt mai susceptibile să spună că sunt stresate decât bărbații. Ambele sexe simt furia, neliniștea și tensiunea musculară aproape la aceleași rate de stres, dar femeile spun mai des că le provoacă dureri de cap, stomac deranjat sau le face să simtă că au nevoie să plângă. Bărbații sunt mai puțin susceptibili să simtă simptome fizice în perioadele de stres decât femeile.

Infecțiile tractului urinar

Deși femeile tind să facă mai des infecții ale tractului urinar (UTI), UTI-urile pentru bărbați sunt mai complicate. Au și cauze diferite. Femeile le fac cel mai des din cauza bacteriilor de la sex sau fecale (uretra lor este mai scurtă și mai aproape de acea zonă). Infecțiile bărbaților sunt mai susceptibile să apară din ceva care le blochează fluxul de urină, cum ar fi o prostată mărită sau pietre la rinichi.

Durere

Mai multe femei trăiesc cu dureri cronice (durere care durează mai mult de 6 luni și nu pare să răspundă la tratament) decât bărbații. Durerea lor tinde, de asemenea, să dureze mai mult și să fie mai intensă. Medicii încă încearcă să-și dea seama de ce, dar cred că diferențele de hormoni între sexe pot fi de vină.

Osteoporoza

Deoarece femeile sunt mai predispuse la osteoporoză, de multe ori afecțiunea este trecută cu vederea la bărbați. Însă bărbații care au această lipsă de densitate osoasă și fac fracturi la șold sunt de două ori mai susceptibili să moară decât femeile cu osteoporoză care fac astfel de fracturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel