Boli care arată ca Alzheimer. Dar nu sunt

Boala Alzheimer este în creștere în întreaga lume
Persoanele care sunt confuze și uită cu ușurință lucruri nu au neapărat demență. Multe boli și afecțiuni tratabile au simptome similare cu cele ale bolii Alzheimer și alte forme de demență.

Demența nu înseamnă întotdeauna Alzheimer

Demența este orice pierdere de memorie sau problemă de gândire cauzată de schimbările din creier. Alzheimer este doar un tip. De asemenea, memoria poate fi afectată de multe alte probleme de sănătate, cum ar fi un accident vascular cerebral, boala Parkinson sau o acumulare de lichid în creier.

Dacă observi simptome care te îngrijorează, consultă imediat un medic. El te va îndrepta către un examen amănunțit, care poate include analize de sânge, imagistica creierului și teste neurologice, pentru a afla ce se întâmplă cu sănătatea ta.

Depresia

Dacă te simți deprimat, îți poate fi greu să te concentrezi sau să-ți amintești lucrurile pe care trebuie să le faci. De asemenea, depresia te face să dormi prea mult sau prea puțin, să te izolezi, nedorind să petreci timpul cu prietenii și cu cei dragi.

Persoanele care suferă de Alzheimer pot, de asemenea, să experimenteze aceste lucruri, însă un examen fizic și o conversație despre simptomele tale ar trebui să ajute medicul să îți pună diagnosticul potrivit.

Infecțiile tractului urinar

Când bacteriile pătrund în uretră, uneori poate provoca o infecție a tractului urinar (UTI) care se poate răspândi în vezică sau rinichi.

La unii oameni, în special cei de vârstă avansată, infecția tractului urinar poate provoca apariția bruscă a simptomelor care arată ca Alzheimer. Este posibil să fii confuz, supărat, somnoros sau să ai probleme cu atenția.

În cazul în care urina este testată și arată că ai o infecție, probabil că vei primi antibiotice pentru a o elimina.

Afecțiuni ale tiroidei

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture în partea din față a gâtului. Ea face ca hormonii să ajute organele să funcționeze. Dacă tiroida funcționează prea repede sau prea lent, aceasta poate afecta sănătatea mintală.

Oamenii care nu secretă suficient hormon tiroidian au ceea ce se numește hipotiroidism. Părți ale corpului tău lucrează prea încet. Acest lucru poate afecta gândurile. Este greu să înveți lucruri noi sau să îți reamintești un eveniment care tocmai a avut loc.

Dacă ai prea mult hormon tiroidian, suferi de hipertiroidism. Acest lucru te poate face să nu te concentrezi. Și te poți simți anxios sau deprimat. În cazurile severe, poti simți că pierzi contactul cu lumea reală.

Diabet

Persoanele cu diabet zaharat au dificultăți în menținerea echilibrului corect al insulinei și a zahărului din sânge. Dacă nivelul glicemiei scade, corpul și creierul nu au suficient combustibil pentru a lucra așa cum ar trebui. Aceasta se numește hipoglicemie. Dacă e severă, te poți simți chiar și slăbit.

Boala Lyme

Unele căpușe poartă bacterii dăunătoare care te pot îmbolnăvi, printr-o simplă mușcătură. Aceasta provoacă o boală numită Lyme. Dacă bacteriile rămân în sânge pentru o lungă perioadă de timp, acestea pot afecta sistemul nervos și memoria pe termen scurt.

Unii oameni spun că simt că au "ceață pe creier". Ai putea avea probleme să ții pasul cu ceea ce spun ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel