Bolile autoimune: ce sunt, simptomele lor și cum se tratează

Bolile autoimune sunt afecțiuni cronice care apar atunci când sistemul imunitar atacă părți sănătoase ale corpului ca și cum ar exista o amenințare, deși ea a dispărut demult. Iată o listă scurtă a celor mai cunoscute boli autoimune și a principalelor lor simptome

Sistemul imunitar luptă împotriva germenilor nocivi și a altor lucruri care nu ar trebui să fie în corpul vostru. Uneori, totuși, ceva nu merge bine și atunci sistemul imunitar atacă țesutul sănătos, ca și cum ar fi o amenințare, deși ea nu mai există. Acest lucru poate duce la inflamație și deteriorarea articulațiilor, nervilor, mușchilor, a pielii și a altor părți ale corpului.

De ce se întâmplă?

Cercetătorii cred că trebuie să se producă două lucruri pentru a avea o tulburare autoimună. În primul rând, să aveți gene moștenite de la părinți, ceea ce vă face mai predispus la oa stfel de boală. Apoi o astfel de afecțiune este declanșată de ceva în mediul vostru, ca un virus. Pentru că mai multe femei sunt afectate decât bărbații, medicii cred că anumiți hormoni pot juca un rol în declanșarea unei boli autoimune.

Artrita reumatoidă

Această afecțiune autoimună afectează articulațiile și cauzează umflături și durere. De-a lungul timpului, inflamația vă poate deteriora cartilajul și oasele, și nu le veți mai putea mișca. De asemenea, artrita reumatoidă poate provoca probleme cu inima și plămânii. Medicamentele pot ajuta cu simptomele și pot încetini boala, dar nu o opresc și nu o vindecă.

Spondilită anchilozantă

Acest tip de artrită afectează în cea mai mare parte coloana vertebrală, dar poate să apară și la piept, gât, șolduri și genunchi. Cauzează durere și rigiditate. Oasele se pot suda ceea ce vă va împiedica să mișcați zona respectivă. Poate să vă afecteze și organele. Tratamentul ar putea include întinderi și exerciții specifice, împreună cu medicamente care ajută la durere, DMARD (disease-modifying antirheumatic drugs, un tratament biologic care modifică boala) și injecții cu steroizi. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală pentru a înlocui articulațiile deteriorate.

Diabetul de tip 1

Aceasta formă de diabet apare, de obicei, la copii sau la adolescenți. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar ucide celulele din pancreas care produc insulina, de care organismul are nevoie pentru a descompune alimentele. Dacă aveți diabet de tip 1, îl veți avea întotdeauna, dar îl puteți gestiona controlând nivelul zahărului din sânge și cu injecții cu insulină.

Scleroza multiplă (MS)

Când aveți scelroză multiplă, sistemul imunitar atacă necontrolat și provoacă inflamații care vă afectează sistemul nervos central. Țesutul cicatrizat se acumulează de-a lungul rețelei și transmite semnale nervoase de la creier către alte părți ale corpului. Acest lucru provoacă durere, probleme cu mișcarea și echilibrul și slăbiciune. Medicamentele pot ajuta cu simptomele și pot încetini boala.

Boli inflamatorii intestinale

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt tipuri de boli inflamatorii intestinale. Sistemul imunitar atacă intestinele și provoacă inflamații, dureri de burtă și sângerări. Boala Crohn se întâmplă de obicei în ultima parte a intestinului subțire și a colonului, în timp ce colita se declanșează în mucoasa colonului. Tratamentul include medicamente antiinflamatoare, antibiotice și medicamente pentru a încetini atacul sistemului imunitar. Chirurgia este o altă posibilitate. Se poate scăpa adesea de colita ulcerativă, dar boala lui Crohn este probabil să revină, arată medicii de la WebMD.

Lupus

Această boală afectează mai multe părți ale corpului în același timp. Simptomele includ dureri articulare, sensibilitate la lumină, probleme la rinichi și oboseală. De asemenea, ați putea avea o erupție pe obraji și pe nas. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și steroizii vă pot ajuta să vă simțiți mai bine, iar medicamentele antireumatice care modifică boala (DMARDs) o pot împiedica să se înrăutățească. Dacă simptomele sunt foarte rele, medicul dumneavoastră poate sugera medicamente care încetinesc sistemul imunitar sau chimioterapia (o combinație de mai multe medicamente puternice).

Boala Addison

Glandele suprarenale stau pe rinichi. Când sistemul imunitar atacă și le afectează, ele nu pot produce suficiente cantități din anumiți hormoni. Când se întâmplă acest lucru, corpul dvs. poate avea probleme în a transforma alimentele în energie și cu menținerea stabilității tensiunii arteriale, printre altele. Semnele precoce ale bolii Addison pot include oboseala și apariția unor pete de piele care sunt mai întunecate decât zonele din jurul lor. Pentru a o trata, veți lua medicamente pentru a înlocui hormonii care vă lipsesc.

Boala Graves

Glanda tiroidă produce hormoni care ajută organismul să funcționeze în multe feluri. Cu această boală autoimună, tiroida produce prea mulți hormoni - o afecțiune numită hipertiroidism. Simptomele includ tremuratul, pierderea în greutate, anxietatea și ochii ușor bulbucați. Medicamentele pot încetini producția de hormoni. Medicul poate sugera, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte sau întreaga glandă.

Boala Hashimoto

Dacă tiroida nu produce suficienți de hormoni, ar putea duce la această boală, numită și tiroidită limfocitară cronică. Vă poate face să câștigați în greutate, să fiți mai obosiți decât de obicei, să fiți sensibili la frig și să vă cadă părul, printre alte probleme. Este posibil să observați că partea din față a gâtului este umflată sau că fața este pufoasă. Medicamentele pot înlocui acești hormoni și pot ușura simptomele.

Alopecia Areata

Când sistemul imunitar atacă foliculii în care crește părul, aceștia se pot micșora și nu mai funcționează. Acest lucru poate duce la apariția unor pete chele sau la pierderea totală a părului de pe corp. Medicamentele pot calma sistemul imunitar și pot ajuta părul să crească înapoi.

Miastenia gravis

Această tulburare cauzează probleme cu semnalele dintre nervi și mușchi. Asta duce la slăbiciune și face dificil controlul anumitor mișcări. S-ar putea să observați mai întâi problemele de ochi și vă poate afecta expresiile faciale ori modul în care vorbiți, înghițiți și mestecați. Medicamentele vă pot ajuta sau puteți efectua o intervenție chirurgicală pentru a elimina glanda timus, care poate juca un rol în acest sens.

Sindromul Guillain-Barré (GBS)

Când aveți această condiție, organismul vă atacă rețeaua nervoasă. Brațele și picioarele pot fi slăbite și cu furnicături și este posibil să nu puteți simți căldură sau durere. Medicul vă poate recomanda o procedură numită schimb de plasmă. Asta înseamnă că sângele este scos și partea lichidă din sânge (numită plasmă) este îndepărtată, apoi celulele sanguine sunt puse înapoi.

Psoriazis

Această condiție începe atunci când apărarea corpului declanșează inflamația și face ca celulele pielii să crească prea repede. Ele se ridică la suprafață înainte de a fi pe deplin dezvoltate. Acest lucru cauzează apariția unor patch-uri groase, roșii care ar putea să dea mâncărime sau să doară. Este tratată cu creme sau lumină ultravioletă, care ușurează simptomele sau cu medicamente care vă calmează sistemul imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel