Bolile cardiovasculare, risc mai mare după menopauză. Cum poate fi atenuat

Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Riscul de boli cardiovasculare este mai mare la femei după menopauză, iar profilul lipidic sanguin este mai puțin sănătos. Acest lucru poate fi modificat prin exeercișii fizice, spun specialiștii.

Un nou studiu asupra femeilor aflate la menopauză arată că activitatea fizică în timpul liber este asociată cu un profil lipidic sanguin mai sănătos. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că activitatea fizică în timpul liber nu pare să compenseze în totalitate modificările nefavorabile ale profilului lipidic asociate cu tranziția menopauzei.

Femeile prezintă o creștere rapidă a riscului de boli cardiovasculare (BCV) după debutul menopauzei. Această observație sugerează prezența factorilor la femeile de vârstă mijlocie care accelerează progresia bolilor cardiovasculare independent de îmbătrânirea cronologică.

"Este bine cunoscut faptul că activitatea fizică are beneficii pentru sănătate, cu toate acestea, este mai puțin clar în ce măsură activitatea fizică poate preveni modificările negative observate în profilurile lipidelor din sânge în timpul tranziției menopauzei", spune Matthew Jergenson, MD, de la Universitatea din Minnesota Medical Școală, Minneapolis, Minnesota. "Studiul de față a examinat femeile aflate la menopauză în orașul Jyväskylä, Finlanda, pentru a explora rolul activității fizice în timpul liber pe factorii de risc de boli cardiovasculare".

Efectele menopauzei

Studiul de față face parte din Regulamentul estrogenic al apoptozei musculare (ERMA), care examinează rolul menopauzei asupra compoziției corporale, a activității fizice în timpul liber și a riscului de boli metabolice.

„Pe baza descoperirilor noastre, activitatea fizică în timpul liber a fost asociată cu un profil lipidic sanguin mai sănătos”, explică cercetătorul postdoctoral Sira Karvinen de la Centrul de Cercetare în Gerontologie, Facultatea de Științe a Sportului și Sănătății, Universitatea din Jyväskylä, Finlanda. "Cu toate acestea, avansarea stării menopauzei a prezis un profil lipidic mai puțin sănătos, ceea ce sugerează că activitatea fizică în timpul liber nu compensează în totalitate modificările nefavorabile ale profilului lipidic asociate cu tranziția menopauzei."

Mai precis, activitatea fizică mai intensă din timpului liber a fost asociată cu nivelul mai scăzut al colesterolului total, al LDL, al trigliceridelor și al glucozei din sânge, precum și al nivelurilor mai mari ale HDL.

La rândul său, avansarea stării menopauzei a fost asociată cu niveluri mai mari de colesterol, trigliceridă și LDL. „Cu toate acestea, activitatea fizică în timpul liber poate atenua modificările aterogene nefavorabile ale factorilor de risc CV-ul femeilor sănătoase de vârstă mijlocie”, afirmă Jergenson și Karvinen. „Prin urmare, nu trebuie să uităm hobby-urile legate de sport la vârsta mijlocie”.

Studiul a fost realziat pe un număr de 886 de femei caucaziene de vârstă mijlocie între 47 și 55 de ani din zona Jyväskylä. În plus, 193 de femei au compus o populație de studiu longitudinal care a fost urmărite pe perioada de tranziție a menopauzei. Activitatea fizică a fost evaluată atât prin chestionare auto-raportate cât și prin monitorizare specifică. Profilele lipidice serice (colesterol total, LDL, HDL, trigliceride, glucoză din sânge în post) au fost analizate pentru a cuantifica factorii de risc cardiovascular.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel