Bolile dermatologice și vaccinul COVID-19: Care sunt pacienții care se pot vaccina

Vaccin COVID-19. Foto: Pixabay
În cea de-a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare contra COVID-19, la categoria pacienți cu boli cronice sunt incluși și cei cu afecțiuni dermatologice. Iată ce trebuie să știe aceștia. 

În cea de-a doua etapă a campaniei contra COVID-19 se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalul care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

Printre cei eligibili pentru a beneficia de vaccinul COVID-19 în această etapă se numără și pacienții cu afecțiuni dermatologice. Cei mai mulți dintre aceștia se pot vaccina fără restricții, însă există și situații în care cei care suferă de anumite boli dermatologice trebuie să țină cont de o serie de indicații. 

Pacienții cu afecțiuni dermatologice care se pot vaccina fără restricții

„Trebuie precizat încă de la bun început că nu există niciun motiv întemeiat pentru care marea majoritate a pacienților cu afecțiuni dermatologice să refuze vaccinul COVID-19. Din contră, cea mai bună alegere pe care o pot face pentru sănătatea lor este să se programeze la vaccin” arată Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza etc. dar și pacienții care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina „și îi încurajăm să o facă”, arată medicul.

„Pacienții oncologici care au fost operați sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în fața îmbolnăvirii cu virusul SARS CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie să știți că în melanomul malign metastazat se folosește de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. 

Deci vaccinarea în cazul afecțiunilor cutanate maligne nu este interzisă ci, din contră, recomandată. Nu sunt ridicate semne de îngrijorare nici la pacienții aflați deja sub terapie antineoplazică și vaccinul ARNm. Conform recomandărilor OMS, pacienții oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităților de vaccinare, după personalul medical”, amintește Dr. Mihaela Leventer.

Pacienți cu precauții și limitări

Sunt însă pacienți cu afecțiuni dermatologice care se pot vaccina doar după respectarea unor indicații precise. 

Pacienții aflați pe tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis, nu au restricții legate de vaccinare. Însă, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală, vor amâna medicația până vor face cele două doze de vaccin, spune dr Mihaela Leventer. 

De asemenea, pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical.

„Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară. 

Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici intră urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe, afecțiuni dermatologice bine cunoscute,” adaugă Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel