Bolile reumatice: un sfert dintre europeni, afectați

Bolile reumatice
Bolile reumatice şi musculo-scheletale afectează 1,7 miliarde de persoane la nivel global. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie.  

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică,  fibromialgia, lupusul și guta.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și țin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni, și alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanțiale pentru companii și societate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice  - mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

De aceea, anul acesta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă  împotriva Artritelor, campania Ligii Europene Contra Reumatismului (EULAR) Fără Amânare, Fă o programare - Don`t Delay, Connect Today, cu tema Rămâi activ -Time2Work, își propune să elimine concepțiile greșite despre pacienții cu aceste afecțiuni și să arate cum îî pot susține angajatorii pentru a rămâne activi.

“Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Cu un diagnostic precoce și tratament adecvat, pacienții cu aceste afecțiuni pot rămâne activi și pot contribui în economie și societate prin cariere îndelungate”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

Impact socio-economic major al bolilor reumatice

Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă, reprezentând 38% din totalul bolilor profesionale. Acestea afectează activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcarea scărilor, gătitul, igiena personală și munca - pacienții având o calitate a vieții redusă.

De exemplu, 42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate la locul de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor europene. De asemenea, bolile reumatice și musculo-scheletice sunt cea mai mare cauză de concediu medical din cauza dizabilității fizice în Europa.

Generatoare de handicap și ducând de multe ori la pensionarea anticipată a pacienților, bolile reumatice și musculo-scheletice au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social. La nivelul UE, pierderile cauzate de absenteismul la locul de muncă generat de aceste boli, însumează aproximativ 650 de milioane de euro anual.   

Cu un diagnostic precoce, un tratament adecvat, dar și cu sprijinul angajatorilor, pacienții cu boli reumatice pot rămâne activi. Măsurile de susținere a angajaților suferind de aceste afecțiuni fac de obicei munca mai ușoară și locul de muncă mai sigur și mai accesibil pentru toți angajații.

Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie se alătură eforturilor Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), aducând în atenție importanța politicilor de sprijin pentru succesul profesional al sutelor de milioane de persoane cu boli reumatice și musculo-scheletice din lume. Declarația a fost făcută cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel