Brahiterapia: tratament minim invaziv pentru cancerul de prostată

Cancer
Brahiterapia constituie o metodă terapeutică minim invazivă folosită în cancerul de prostată, explică medici de la Spitalul Militar București.

Brahiterapia, cancer. În 2014 au fost diagnosticaţi cu cancer la prostată 4.532 de români, susțin datele Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape jumătate dintre ei mor din cauza bolii.

"Statisticile plasează România, deseori, printre ţările cu mortalitate ridicată de cancer, ceea ce se explică prin depistarea tardivă a maladiei. Românii nu fac controale regulate şi amână vizita la medic până în momentul în care nu mai pot suporta durerile. Rate de mortalitate pentru cancer mai mari decât în România sunt în Cehia, Danemarca, Polonia, Slovacia sau Ungaria", explică reprezentanții Spitalului Militar București pe site-ul unității medicale.

Brahiterapia, cancer: în ce constă procedura

Brahiterapia la prostată este practicată intensiv de către urologi pe glob. De vreo 20 de ani în SUA şi de aproximativ 10 ani în ţările dezvoltate din Europa.

Are aceeaşi indicaţie ca prostatectomia radicală - îndepărtarea chirurgicală de îndepărtare a glandei prostatice - în cazul unui cancer de prostată localizat, explică specialiști de la Spitalul Militar din București.

"Brahiterapia constă în introducerea în prostată, prin nişte ace subţiri, a unor granule (seminţe) de material radioactiv de dimensiunea unor boabe de orez. Granulele sunt eliberate în locul dorit şi emit doze mici de radiaţii timp de săptămâni sau luni. Radiaţia parcurge, astfel, o distanţă foarte mică, iar seminţele pot acţiona direct asupra ţesutului afectat, într-o zonă foarte restrânsă", se precizează pe site-ul unității medicale amintite.

Medicul urolog Victor-Lucian Mădan spune că, "de regulă, sunt plasate între 40 şi 100 de seminţe", care fiind foarte mici, cauzează doar un disconfort minim. "Acest tip de radioterapie necesită, totuşi, o anumită formă de anestezie şi se recomandă spitalizarea peste noapte. Fiind o intervenţie minim invazivă, timpul de recuperare după intervenţie şi după radioterapie se reduce semnificativ", adaugă locotenent colonelul Victor-Lucian Mădan, medic primar Urologie, asistent universitar, doctor în medicină, cu competenţe în Ecografie, ESWL si Managementul serviciilor de sanatate, Fellow of European Board of Urology.

Brahiterapia, cancer: ce avantaje are metoda

Potrivit sursei citate, avantajele majore ale acestei intervenţii sunt că: are aceeaşi indicaţie ca operaţia deschisă sau laparoscopică; se efectuează într-o zi, iar pacientul poate reveni în viaţa profesională şi socială imediat; nu prezintă complicaţii majore precum incontinenţa sau potenţa; respectiv riscurile postoperatorii de infarct, sângerare, infecţie sau fistule urinare sunt net diminuate.

Faţă de prostatectomia radicală - operaţia care presupune excizia prostatei şi a veziculelor seminale - , mai precizează specialiștii Spitalului Militar, ratele de incontinenţă urinară şi disfuncţie erectilă/impotenţă sunt mult mai mici în cazul brahiterapiei.

Brahiterapia, cancer: cifrele din țară

"Cancerul de prostată este una din cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaţilor. În România, sunt diagnosticate peste 32 de cazuri la fiecare o sută de mii de locuitori, iar jumătate dintre pacienţi ajung să fie răpuşi de această boală. În Europa, mortalitatea este de un sfert din cei diagnosticaţi cu cancer la prostată", afirmă Victor-Lucian Mădan.

În fiecare an, aproape o mie de români bolnavi de cancer aleg să se trateze în străinătate, zic datele oficiale. Dar realitatea e alta. Cifrele sunt mai mari. "Pentru cei care suferă de cancer la prostată medicii români propun tratamente avansate care le pot salva viaţa precum brahiterapia, care se face acum şi în România", mai arată specialiștii pe site-ul Spitalului Militar București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel