Cafeaua, asociată cu longevitatea: cum să o prepari pentru efectele benefice

 Cafeaua   Foto: Pexels.com
Cafeaua poate să conțină mai mult de 1.000 de compuși chimici diferiți, dintre care unii par să aibă efecte favorabile asupra factorilor legați de bolile de inimă

Specialiștii spun că o cafea poate să conțină mai mult de 1.000 de compuși chimici diferiți, dintre care unii par să aibă efecte favorabile asupra factorilor legați de bolile de inimă. Mai mult, mai multe studii recente bazate pe populație au legat consumul de cafea de longevitate - în special, de un risc mai mic de a muri de boli de inimă.
Cel mai mare studiu publicat până în prezent a analizat mai atent modul în care diferite metode de preparare ar putea influența efectul cafelei asupra inimii. Cafeaua filtrată pare a fi cea mai bună opțiune, conform autorilor studiului (a se vedea „Controversa despre fabricarea berii: cafea filtrată vs. cafea nefiltrată”).
„Cafeaua nefiltrată, cum ar fi cafeaua de presă franceză și espresso, conține compuși care tind să crească tipul nociv de colesterol”, explică dr. Walter Willett, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. Compușii, cafestolul și kahweolul, sunt prezenți fie sub formă de picături uleioase, fie în particulele care plutesc în cafea. Un filtru de hârtie sau pânză însă poate să rețină acești compuși. Cu toate acestea, multe cafetiere vândute în Statele Unite vin cu filtre reutilizabile din aur sau nailon. Nu este clar dacă aceste tipuri de filtre elimină cafestolul sau kahweolul, dar dr. Willett suspectează că nu, deoarece găurile din filtrele de metal și nailon sunt mai mari decât cele din pânză și hârtie.
„Totuși, dacă preferați cafea nefiltrată, să beți o ceașcă sau două pe zi nu ar trebui să fie o problemă”, spune dr. Willett. „Dar, dacă de obicei bei mai mult decât atât, ți-ar putea crește LDL și ar putea crește modest riscul de boli de inimă”, adaugă el, citat de health.harvard.edu. (LDL este forma periculoasă a colesterolului.)

Avantajele polifenolilor

Pe lângă cantități mici de magneziu, potasiu și niacină, boabele de cafea sunt încărcate cu substanțe antiinflamatoare puternice cunoscute sub numele de polifenoli. Împreună, aceste substanțe pot întârzia absorbția zahărului din sânge, pot ajuta celulele să extragă zahăr din sânge și să ajute vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze. Aceste acțiuni ar putea explica de ce cafeaua este asociată cu o rată mai lentă de creștere în greutate odată cu înaintarea în vârstă și un risc mai mic de diabet, precum și un risc redus de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. „Cafeaua decofeinizată pare să aibă beneficii similare, ceea ce sugerează că efectele nu au legătură cu cofeina”, spune dr. Willett.
Efectele cofeinei nu sunt la fel de pozitive. În timp, cofeina poate crește ușor metabolismul, ceea ce îi poate ajuta pe oameni să-și controleze greutatea. Dar cofeina poate declanșa o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, iar unele dovezi sugerează că pe termen lung, consumul de cafea poate urca tensiunea arterială. Cu toate acestea, oamenii au o gamă largă de răspunsuri la cofeină. Unele persoane sunt deosebit de sensibile și dezvoltă bătăi neregulate ale inimii după o singură ceașcă de cafea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel