Cafeina: ce impact are asupra creativității și rezolvării problemelor

Cofeina crește abilitățile de concentrare și rezolvare de probleme, dar nu și creativitatea, susține un studiu.

Cafeină, creativitate. Cofeina nu stimulează creativitatea, cum este mereu asociată cu joburile creative. Este concluzia la care a ajuns un cercetător al Universității din Arkansas, SUA. "În culturile occidentale, cofeina este asociată stereotip cu ocupațiile creative și stilurile de viață, de la scriitori și cafeaua lor la programatori și băuturile lor energetice, și există mai mult decât un nucleu de adevăr la aceste stereotipuri", consideră Darya Zabelina, profesor asistent de Psihologie, și primul autor al studiului.

Beneficiile cognitive ale cafeinei sunt cunoscute: vigilență îmbunătățită, concentrare sporită și performanțe motorii îmbunătățite. Însă, mai puțin știut este efectul stimulentului asupra creativității este mai puțin cunoscut.

"Rezolvarea problemelor îmbunătățită de 200 de mg (n. r. de cofeină) în mod semnificativ, dar nu a avut niciun efect asupra gândirii creative. De asemenea, nu a înrăutățit, așa că puteți să vă beți în continuare cafeaua; nu va interfera cu aceste abilități", afirmă cercetătoarea, în urma studiului la care au participat 80 de voluntari. Unii au primit la întâmplare fie o pastilă de cofeină de 200 mg, echivalent cu o cană puternică de cafea, fie un placebo, iar apoi au fost apoi testate pe măsuri standard de gândire convergentă și divergentă, memorie de lucru și dispoziție.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel