Călător în pandemia COVID-19: Cu avionul, la Istanbul. Sfaturile unui pneumolog turc care a tratat pacienți infectați. FOTO

Piața Taksim, Istanbul
Piața Taksim, Istanbul
Piața Taksim, Istanbul
Piața Taksim, Istanbul
  • Piața Taksim, Istanbul
  • Piața Taksim, Istanbul
Răspândirea coronavirusului și creșterea continuă a cazurilor de COVID-19 îi sperie pe mulți dintre cei care și-ar fi dorit o vacanță peste hotare. Dacă în unele state turiștii români nu sunt primiți, în altele au liber. 

Din cauza pandemiei COVID-19, mulți au renunțat anul acesta la vacanța de vară. Dacă totuși au plecat, au ales fie destinații din țară, fie din țările vecine, precum Bulgaria, Grecia sau Turcia.  În cazul de față, vorbim de o vacanță la Istanbul, Turcia, făcută acum, în prima jumătate a lunii septembrie.

Aeroportul Otopeni și regulile lui: 

De la începutul lunii, corturile de triaj din parcarea de la Aeroportul Internațional Otopeni s-au desființat, așa că nu mai trebui să ajungi la aeroport cu 4 ore înainte de zbor ca până acum. La aeroport am ajuns cu două ore și jumătate înainte de decolare, suficient timp, pentru că n-am avut de stat decât la coada de la check-in și cea de la trecerea frontierei. Unele dintre companiile aeriene impun pasagerilor să nu mai ia cu ei bagajele în avion, ci să le lase la cală, din motive de securitate.

La altele, porți merge normal cu bagaj de mână. Cursele sunt relativ puține, iar distanța de 1,5 metri între persoane (sau familii, dacă e cazul), trebui păstrată. Peste tot în aeroport se merge cu mască. Singurele locuri unde o dai jos sunt: la controlul de trecere a frontierei, la îmbarcarea în avion când prezinți biletul și pașaportul, dacă fumezi (e deschis un singur loc, cel de la mijlocul terminalului nou) și dacă mănânci. Românii, însă, nu sunt călători conștiincioși, cel puțin nu aici, acasă.

Pe Aeroportul Otopeni, după ce au trecut de controlul de frontieră, regula de distanțare e cea mai des încălcată: pe scaune călătorii stau unul lângă altul, pe culoare nici nu se gândesc să stea la distanță, iar la coada de la îmbarcarea în avion, chiar și atunci când personalul anunță că intrarea în avion se face pe rânduri, într-o ordine decisă de ei, tot se înghesuie nerăbdători în fața pupitrelor. 

Regulile din avion

Odată urcat în avion, ții masca pe față tot timpul. Compania turcească, spre exemplu, dă fiecărui pasager la îmbarcare un set cu mască și șervețele dezinfectante. Compania românească, nu. 

Odată așezat pe scaun, rămâi cu masca pe față tot timpul. Pentru cursele scurte, de până în două ore, regulile s-au schimbat, iar însoțitorii de zbor nu-mi mai servesc masa, ci îți dau cel mult ceva de băut. Fie că mănânci sau bei, regula e ca dacă tu îți scoți masa, pasagerii din stânga și dreapta ta trebuie să o aibă pusă. La fel, nu se mai stă la coadă la toaletă. 

La intrarea în Turcia, pe aeroport nu se cere test COVID, dar la trecerea frontierei ți se ia temperatura, mi-a spus un ofițer care avea grijă să stăm la coadă la distanță unii de alții. Cum aeroportul nou din Istanbul e uriaș, călătorii nu sunt greu de controlat. În plus, din loc în loc ai dispersoare cu lichid de dezinfectare pentru mâini. 

Istanbul, în pandemie

Primul lucru pe care l-am făcut înainte de a lua bilete și a rezerva hotelul, dată fie pandemia COVID-19, a fost să aflu ce reguli sunt impuse în țara-destinație și ce statistică de COVID au ei. În Turcia, regulile sunt extrem de clare și stricte.

În toată țara, cetățenii și turiștii deopotrivă, indiferent dacă sunt adulți sau copii (am văzut și bebeluși cu mască) sunt obligați să poarte mască în toate zonele: pe stradă, în parcuri, în grădini, la picnic, pe plajă (când nu stau pe șezlong), în vehicule de transport public, în taxiuri, în mașini, la locul de muncă etc., și asta fără excepție. (sursa informației aici) În mijloacele de transport, fie ele autobuze, tramvaie, trenuri sau autocare, până și băncile din parcuri, piețe și de pe marginea străzilor, te așezi fix pe locurile desemnate. Inclusiv pe vapor sau pe bărci, dacă te plimbi pe Bosfor, porți mască. 

Pe toate sunt puse abțibilduri care îți arată exact unde să nu stai, ca să păstrezi distanța, iar la casierii, la debarcader sau în zone unde se formează cozi, jos, pe asfalt, unele care-ți arată la ce distanță să stai față de ceilalți. În restaurante, magazine, instituții, toți angajații poartă mască, inclusiv bucătăresele bătrâne care-ți prepară faimoasele plăcinte la vatră. 

În toate clădirile în care intri, de orice fel ar fi, adică supermarket, restaurant, în bazar, în hoteluri, spital etc, la intrare e postat un om, femeie sau bărbat, care: îți ia temperatura, îți dă cu dezinfectant pe mâini și, dacă nu ai mască, îți întinde una. Doar așa poți intra, și în zilele petrecute în Istanbul n-am văzut pe nimeni care să comenteze sau care să spună că nu vrea. 

Pe stradă nu ții masca pe nas și gură, doar atunci când bei vreo sticlă de suc sau cafea, sau când fumezi. În rest, o porți cu sfințenie, pentru că poliție e peste tot și riști oricând o amendă. Bazarul și magazinele sunt deschise, la fel și unele dintre obiectivele turistice. Turnul Galata este închis, spre exemplu, dar Catedrala Sfânta Sofia, acum moschee, este deschisă. Oricum, peste tot mulțimea este controlată.

În bazar, în partea închisă, spre exemplu, la ambele intrări sunt filtre de siguranță, ca și până acum, dar pe lângă ele, sunt paznici care îți iau temperatura și te dau cu dezinfectant. În orice stand intri, la fel, vânzătorii îți toarnă cu dărnicie dezinfectant (cu puternic miros de spirt) în palme. Și nu, n-ai voie să refuzi, pentru că te scot din stand fără să ezite, deși sunt puțini turiști, nu mulțimile de dinainte. 

După ora 24:00, în restaurante, hoteluri, cafenele, baruri nu se va permite niciun program de divertisment muzical (muzica live, orice altă muzică înregistrată). Important e că în restaurant sau în cafenea, îți dai masca jos doar când ești așezat, dacă te ridici, o pui la loc! 

Oricare dintre aceste prevederi o încalci, amenda e de 3.000 de lire turcești, echivalentul a 340 de euro, și nu se înjumătățește dacă o plătești repede. 

Cum au învățat turcii să se conformeze regulilor

„Regulile stricte au fost impuse în Turcia înainte ca pandemia să fie recunoscută oficial. În primele trei luni de pandemie, până la jumătatea lunii iunie, cred, persoanele peste 65 de ani și copiii sub 10 ani nu au avut voie să iasă deloc din casă. Și la noi au existat voci contra purtării măștilor, dar autoritățile au insistat, au dat amenzi, și acum se respectă ad-literam, după cum vezi. Zi de zi, luni la rând, pe toate posturile de TV din Turcia, a fost difuzat un clip în care ministrul Sănătății spune clar că pentru a ne proteja de coronavirus trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să stăm la distanță unii de alții. Până la urmă lumea a înțeles, și de la acel prim val, când am avut multe cazuri, acum stăm relativ bine”, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, prof dr Ferah Ece, pneumolog reputat de la Universitatea de Medicină din Istanbul, care a condus secția COVID-19 în spitalul privat unde lucrează. 

Profesorul, pe care am avut ocazia să o cunosc grație unor prieteni comuni, mi-a explicat că oriunde aș merge în vacanță, ar trebui să privesc statisticile din țara-destinație pur matematic. Pentru exemplificare, pun ai datele din Turcia și din România, unele lângă altele. 

Cum stau ei cu infecțiile

Statistic vorbind, de la începutul pandemiei de COVID-19 și până acum, Turcia a raportat 294.620 de cazuri și 7.186 decese. Sună mult, dar nu e tocmai așa. Turcia are o populația de peste 77 de milioane de locuitori, dintre care mai mulți de 18 milioane – cam cât toată România – sunt concentrați în Istanbul. Rata de infectare în Turcia este de 347,26 de persoane la 100.000 de oameni, în timp ce în România, spre exemplu, rata de infecție este de 547,35 de persoane la 100.000 de oameni. Mai mult, din cei aproape 295.000 de oameni infectați din  Turcia s-au vindecat deja peste 261.000, în timp ce în România avem doar puțin peste 43.000 de „vindecați” din cele 105.000 cazuri de infecție cu coronavirus. Din luna mai încoace, n-au mai depășit (medie săptămânală) 1.398 de cazuri. (sursa informației aici)

„La începutul pandemiei, toate spitalele din Turcia au internat pacienți COVID-19. Nu conta dacă era spital privat sau de stat. Nu am avut voie să refuzăm pacienți. Toate spitalele și-au făcut triaj la intrare, unde se ia temperatura, avem aparate care arată ca un telefon mobil, dar sunt scannere cu acuratețe. Apoi, dacă aveai temperatura peste 37 de grade Celsius, erai examinat pentru alte posibile simptome și trimis spre secția separată de COVID-19. Noi punem diagnostic pe baza controlului medical, al testelor RT-PCR și pe CT (computer tomograf) pulmonar, care evidențiază afectarea dată de COVID-19 chiar dacă nu ai toate simptomele. Toți pacienții, asimptomatici sau cu simptome, au fost internați. Am reușit să controlăm până acum răspândirea, și acum, de la 1 septembrie, regulile sau mai relaxat, dar asta pentru că lumea s-a speriat și a înțeles. Sentimentul de familie e foarte puternic în Turcia. La noi nimeni, copil sau adult, nu concepe ideea că ar putea să ia o boală și să o dea celor pentru care ar putea fi fatală, adică bunicului, bunicii, părinților, rudelor în vârstă”, a explicat prof dr Ferah Ece. 

Iar de testat, în Turcia se fac acum peste 110.000 de teste zilnic (sursa informației aici). Prețul unui test se ridică, la privat, la circa 100 de dolari. 

Am întrebat-o pe prof dr Ferah Ece dacă ea sau cineva din secția ei s-a infectat. Mi-a zâmbit și mi-a spus: „Nu. Nimeni din jurul meu, de la spital, nu s-a infectat. Dar asta nu e o regulă, pentru noi, personalul medical, suntem un grup cu risc ridicat. Vedem atât de mulți pacienți încât dacă se întâmplă, e ceva normal. E riscul meseriei. Acum nu mai internăm direct pacienți COVID-19. Din luna iulie încoace, doar diagnosticăm pacienți cu COVID-19, și-i trimitem către spitalele de stat desemnate să îi trateze, chiar dacă sunt străini veniți la tratament. În Istanbul este un spital modular, construit în câteva zile, cu 2.000 de paturi de Terapie Intensivă, dotate toate cu ventilatoare. Dacă va fi nevoie, vom interna din nou și noi pacienți COVID. Eu sper să nu fie nevoie”. 

Începerea școlii, problematică și la ei

În ciuda optimismului său, profesorul spune că se așteaptă ca de la începutul lunii octombrie, odată cu revenirea la școală a copiilor, numărul cazurilor să crească și în Turcia. Pentru că orice fel de măsuri ai lua, copiii nu-i poți face să stea ore în șir la distanță unii de alții. 

„Ei răspândesc foarte ușor bolile transmisibile. Chiar dacă nu fac ei boala respectivă, o pot transmite mai departe. Pot fi purtători. Vom vedea ce se va întâmpla, dar noi, cei care lucrăm în domeniu, ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri la sfârșitul lui octombrie și în noiembrie. Ar fi ideal să avem un vaccin, dar să fim realiști, asta nu se va întâmpla prea curând. Eu nu cred că se va întâmpla anul acesta. Până atunci, tot ce putem face este să ne protejăm respectând regulile simple și să-i învățăm și pe copiii noștri să le respecte cu automatism: toată lumea, inclusiv copiii care merg la grădiniță și la școală, să poarte mască atunci când ies din casă, pe stradă, în comunitate; toată lumea să se spele cu conștiinciozitate pe mâini și să folosească dezinfectant după ce ating alți oameni, suprafețe etc; să stăm depărtați unii de alții, pe stradă, la muncă, la școală, peste tot unde sunt și alți oameni. Acesta este noul nostru stil de viață, și noi am acceptat asta ca să ne fie bine”, a încheiat prof dr Ferah Ece. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel