Calculatorul online care-ți prezice riscul de accident vascular cerebral

Accident vascular cerebral
Riscul de accident vascular cerebral ischemic poate fi prezis cu ajutorul unui calculator online. 

Medicii pot prezice riscul pacienților de accident vascular cerebral ischemic bazat pe severitatea sindromului metabolic, o asociere de afecțiuni care include tensiunea arterială ridicată, niveluri anormale de colesterol și exces de grăsime corporală în jurul taliei, arată un nou studiu.

Studiul (link direct), publicat în jurnalul Stroke, arată că riscul de accident vascular cerebral a crescut constant cu severitatea sindromului metabolic, chiar și la pacienții fără diabet. Medicii pot utiliza aceste informații - și un instrument de notare dezvoltat de un medic pediatru de la University of Virginia Health System (UVA) și colaboratorul său la Universitatea din Florida - pentru a identifica pacienții cu risc și pentru a-i ajuta să reducă acest risc.

„Am arătat anterior că severitatea sindromului metabolic a fost legată de viitoare boli coronariene și diabet zaharat tip 2”, a declarat dr Mark DeBoer, de la UVA. „Acest studiu arată legături suplimentare cu accidente vasculare cerebrale ischemice."

Risc de accident vascular cerebral ischemic

Dr DeBoer a dezvoltat instrumentul de notare - un calculator online - pentru a evalua severitatea sindromului metabolic, împreună cu dr Matthew J. Gurka, de la Departamentul de Statistică în Sănătate și Informatică Biomedicală de la Universitatea din Florida, Gainesville. Calculatorul este disponibil gratuit pe https://metscalc.org/.

Pentru a putea afla care este riscul tău, trebuie însă să știi câteva lucruri: tensiunea sistolică, valoarea HDL, a trigliceridelor și glucoza de post. 

Pentru a evalua asocierea dintre accidentul vascular cerebral ischemic și sindromul metabolic, DeBoer și Gurka au examinat peste 13.000 de participanți în studii anterioare și rezultatele accidentului vascular cerebral. Din grupul respectiv, au existat 709 accidente vasculare cerebrale ischemice pe o perioadă medie de 18,6 ani evaluată în studii. (Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate atunci când fluxul de sânge către creier este obstruat de cheaguri de sânge sau artere înfundate. Accidentele vasculare cerebrale hemoragice, pe de altă parte, sunt cauzate atunci când vasele de sânge se rup.)

Cercetătorii au folosit calculatorul pentru a calcula „scorurile Z” măsurând severitatea sindromului metabolic în rândul participanților la studiu. Apoi au analizat asocierea dintre sindromul metabolic și riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Cercetătorii au descoperit că subgrupul cu cea mai mare asociere între sindromul metabolic și riscul de AVC ischemic a fost femeile albe. În acest grup, echipa de cercetare a fost capabilă să identifice relațiile dintre contribuitorii individuali la sindromul metabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral.

Riscul poate fi scăzut prin schimbări de stil de viață

Cercetătorii au remarcat faptul că rasa și sexul nu par să facă o diferență majoră în ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral, și avertizează că riscul crescut observat la femeile albe ar putea fi doar o întâmplare. „Cu toate acestea,” scriu ei într-un nou articol științific în care sunt prezentate concluziile, „aceste rezultate sunt suficient de notabile încât pot justifica studii suplimentare asupra diferențelor de rasă și sex”.

Cu toate acestea, relația generală între gravitatea sindromului metabolic și riscul de accident vascular cerebral a fost clară. Și acest lucru sugerează că persoanele cu sindrom metabolic pot face modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul. Pierderea în greutate, exercițiile fizice mai dese, alegerea alimentelor sănătoase - toate pot ajuta la abordarea sindromului metabolic și a efectelor nocive ale acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel