Calculi renali, o lume fascinantă în interior

Calculii renali sau pietrele la rinichi au structura asemănătoare mai degrabă cu a coralilor decât cu cea a rocilor, au scos la iveală observații realizate prin tehnici rezervate geologiei. 

Soluția pentru a trata calculii renali ar putea veni din geologie, afirmă un articol publicat de Sciences et Avenir. Această patologie, uneori extrem de dureroasă, apărută la urmare a formării unei pietre în rinichi sau în căile urinare, afectează 12% dintre bărbați și 7% dintre femei. 

Calculii renali sunt formați din oxalați de calciu, iar medicina îi consideră pietre omogene, care nu pot fi distruse prin mijloace chimice. Această paradigmă ar putea fi schimbată radical, după observațiile făcute de o echipă de geologi și microbiologi. 

Calculii renali, pietre „vii”

Cercetătorii au analizat calculii renali proveniți de la pacienți ai clinicii Mayo. 

Rezultatele studiului, publicate în revista Science Reports, contrazic ceea ce se știa în mod obișnuit despre faptul că sunt alcătuiți din oxalați de calciu. În locul unei pietre omogene, cercetătorii au obținut imagini spectaculoase, în culori fascinante, care arată că în interiorul acestora se află straturi subțiri de materie organică și cristale. 

Imaginile indică evoluția calculilor, care se dezvoltă în straturi succesive, în cadrul unui proces dinamic de creștere asemenea recifurilor de corali. 

„În locul unor mase cristaline fără valoare, calculii renali sunt un bilanț fidel al stării de sănătate și funcționare a rinichilor”, explică Bruce Fouked de la Universitatea din Illinois. 

Însă cea mai importantă concluzie a acestui studiu se referă la faptul că este posibilă dizolvarea calculilor renali după descifrarea completă a procesului natural de formare a lor. „Este ceea ce medicii consideră acum imposibil”, remarcă Bruce Fouked. 

Tratamente actuale în caz de calculi renali

În prezent, ca metode de tratament se aplică fie cele conservatoare, fie cele chirurgicale. În cazul pietrelor renale care sunt suficient de mici pentru a fi eliminate pe cale naturală în timpul urinării, medicul poate recomanda bolnavului să bea cât mai multă apă care va ajuta la îndepărtarea piatrei. În unele cazuri este necesara administrarea de calmante pentru ca durerea sa fie tolerată.
Atunci când piatra este eliminată, indicat ar fi ca aceasta să fie păstrată și dusă la laborator pentru a se analiza conținutul. Astfel se poate stabili cauzele ce ar putea contribui la formarea pietrelor.

Litotriția cu unde de șoc este o intervenție minim-invazivă pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Cu ajutorul unui aparat, unde de șoc de la nivelul pielii vor fi orientate spre calcul și îl vor sfărâma în fragmente foarte mici care pot fi eliminate în mod natural, prin sistemul urinar. În cazurile grave se practică intervenția chirurgicală laparoscopică sau clasică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel