Campania mondială de vaccinare contra COVID, posibil frânată de criza de seringi. Cererea e uriașă

Seringile pentru COVID-19 sunt speciale. Foto: Pixabay
Campania de vaccinare presupune accesul rapid la cât mai multe doze de vaccin, dar ca să le faci ai nevoie de seringi. Cerea este uriașă și deja sunt probleme legate de consumabile.

În contextul startului campaniilor de vaccinare contra COVID-19 în toată lumea, toate țările au început o cursă pentru a obține cât mai multe doze de vaccin dintr-un flacon, însă pe lângă serul efectiv, este nevoie și de seringi consumabile pentru a îl injecta. 

New York Times notează că oficiali din SUA și Uniunea Europeană spun deja că au nevoie de mai multe seringi, iar cererea crește exponențial, asta în condițiile în care, din ianuarie, Brazilia a restricționat exporturile de seringi și ace, când a observat că eforturile sale de vaccinare sunt afectate de lipsuri. Fabricile din SUA, China, India și alte țări și-au mărit producția de seringi, dar e nevoie de o cantitate uriașă dintr-un anume tip de seringă, și asta aproape peste noapte!

Pentru că vaccinul COVID-19 nu poate fi administrat cu orice fel de seringă, fiind nevoie de un tip specific cu Low Dead Space technology. În traducere liberă, e vorba de o seringă cu un ac atît de fin încât are un „spațiu mort” foarte mic, ceea ce înseamnă mai puțin vaccin risipit, costuri reduse și doza corectă de vaccin injectată.

Japonia a anunat, în februare, că are o mare problemă cu extragerea celei de-a șasea doze (cea adițională) din flacoanele de vaccin pentru că nu are suficiente seringi pentru ea și, deci, va trebui să arunce milioane de doze din cauza deficitului de consumabile.

Probleme au apărut și în SUA, când medicii au observat că pot extrage șase sau chiar șapte doze dintr-un flacon, față de cele cinci prevăzute inițial de producător.

Conform estimărilor, țările lumii au nevoie de între 8-10 miliarde de seringi doar pentru efortul de vaccinare contra COVID-19 la nivel mondial, în afară de miliardele de seringi care se folosesc anual pentru alte proceduri medicale.

În anii trecuți, doar între 5 și 10% din cele 16 miliarde de seringi disponibile la nivel mondial erau folosite pentru vaccinări, spune Prashant Yadav, cercetător la Centrul pentru Dezvoltare Globală, un think tank din Washington și expert în lanțuri de furnizare pentru produse de natură medicală, citat de Digi24.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel