Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cancer: de la diagnosticare, la monitorizare, „pachet complet” de servicii medicale
17 oct 2019 / 17:30
Președintele CNAS are în vedere abordarea pacienților cu cancer după modele occidentale, respectiv se gândește la crearea unui „pachet complet” de servicii medicale pentru pacientul cu cancer de la diagnosticare și pe parcursul tratamentului.
de  Adisa Codruț
Cancer

Un „pachet complet” pentru bolnavul oncologic, cu tot ceea ce are nevoie un astfel de pacient de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, până la monitorizare şi activităţi medicale de suport. Asta a arătat Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, că are în vedere. 

"Ne gândim, am discutat cu doamna ministru în urmă cu ceva timp, nu cu mult timp, să creăm un pachet pentru bolnavul oncologic, un pachet complet, cu tot ce are nevoie de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, monitorizare şi activităţi medicale de suport conexe, gen kinetoterapie, consiliere psihologică, şi să venim cam cu tot ceea ce beneficiază pacienţii în străinătate să beneficieze şi în România. (...) Nu e chiar uşor să construieşti un asemenea pachet, dar ne ghidăm după ce fac alţii, discutăm cu toate comisiile de specialitate şi sigur că, până la urmă, vom crea un pachet. (...) În momentul de faţă o problemă este monitorizarea pacientului oncologic, între cele şase cure sau cinci cure câte fac şi atunci, creând acest pachet, vom scoate pacientul oncologic din masa mare de pacienţi în ceea ce priveşte investigaţiile paraclinice, fie imagistică, fie laborator", a susţinut Ciurchea la Parlament.

El a mai făcut referire la accesul moleculelor noi în tratamentul cancerului: "În ceea ce priveşte accesul moleculelor noi pentru tratament, într-un timp foarte scurt, vor putea intra foarte repede, noi uitându-ne la rezultat. Deci controlând rezultatul dăm acces foarte repede şi atunci nu mai există acea problemă de aşteptat nu ştiu cât. Pacienţii din România nu au acces la tratamente moderne, pacienţii din celelalte ţări din Uniunea Europeană au acces, deci este o discriminare", citează agerpres.ro.

Şeful CNAS a spus că a luat în calcul şi crearea unor centre regionale sau universitare de oncologie în care să se aplice protocoale internaţionale, iar apoi tratamentul propriu-zis să fie urmat "cât mai aproape de casa pacientului".

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?