Cancer de piele, locuri surprinzătoare de pe corp unde poate să apară

Sistemul imunitar poate fi îmbunătățit
Poate nu știați, dar se poate face cancer de piele și sub unghii, în ureche sau chiar în ochi. Iată în ce locuri surprinzătoare poate să apară melanomul

Cancerul de piele în forma sa cea mai răspândită – melanomul - nu apare doar pe umeri, brațe, față și gât, piept sau burtă. Spre exemplu, el poate să apară și sub unghii. Acest „melanom de unghie" poate fi descoperit sub onghiile de la picioare și sub cele de la mână. Degetele mari sunt zonele cele mai comune, dar este posibil să apară sub oricare dintre unghii. Nu este de obicei datorat expunerii la soare, dar leziunile din trecut ar putea fi o cauză. Dacă observați o dungă întunecată sub unghii, care a apărut fără un motiv aparent, consultați-vă urgent dermatologul.

Talpa picioarelor

Este adesea același tip de cancer, melanom acral lentiginos, care se poate forma și sub unghii. Asiaticii și afro-americani îl fac mai des decât orice altă formă de melanom. În mod obișnuit, apare ca un pată întunecată, care este clar diferită de pielea din jur, dar uneori poate fi roșiatică sau portocalie. Probabil veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul și puteți face radioterapie sau chimioterapie pentru a-l trata.

Podul palmelor

Dacă aveți piele întunecată, melanomul este mai probabil să apară în zonele corpului care sunt atinse prea mult soare, cum ar fi podul palmelor și tălpile. Și, în special, melanomul acrid meltiginos este mult mai probabil să apară la persoanele cu nuanțe mai întunecate ale pielii. Doar aproximativ 2% din cazuri se întâmplă la persoanele cu piele fină. Este adesea mai grav decât alte forme de melanom, în parte pentru că pacienții în cauză, de regulă, nu îl observă până când nu este mult dezvoltat și mai greu de tratat.

Pleoape

Expunerea îndelungată la soare este adesea cauza acestui tip de cancer de piele. Poate fi îndepărtat chirurgical și, de obicei, nu este grav dacă este tratat din faze incipiente. Cancerul începe cel mai adesea în celulele bazale din stratul superior al pielii (epiderma). O formă mai severă începe în celulele scuamoase, care sunt chiar și mai aproape de suprafața pielii. Acest tip crește mai rapid și se răspândește mai ușor la țesuturile din apropiere.

Scalp

Este obișnuit să aveți excrescențe sau tumori pe scalp, dar de cele mai multe ori nu sunt canceroase. De fapt, doar aproximativ 13% din totalul cancerelor cutanate sunt pe scalp, de obicei, cancerele mai puțin grave „nonmelanom", cum ar fi cel cu celule bazale și carcinomul cu celule scuamoase. Pentru a evita orice risc, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți orice fel de excrescență pe scalp. Dacă este vorba de cancer, poate fi o excrescență mică, netedă, cerată care ar putea sângera sau poate face coajă. Medicul poate spune exact ce este.

În interiorul urechii

Lăsat netratat, cancerul de piele din exteriorul urechii (celule scuamoase sau bazale) se poate răspândi în interiorul acesteia. Asta include canalul urechii, care coboară de la urechea exterioară până la oasele mici din urechea medie, până la nervii ca firele de păr din urechea interioară (cei care trimit semnale către creier), dar și la osul temporal care o înconjoară, arată experții de la WebMD.

Limbă

S-ar putea să observați niște pete albe (leucoplazie) plate, dure, pe care nu le puteți îndepărta, sau furnicături, pierderea senzației în limbă ori o durere constantă. Este de obicei un tip de cancer cu celulă scuamoasă. Și este mai probabil ca el să apară la fumători și/sau le cei care consumă mult alcool. Medicul ar putea lua câteva celule din zona suspectă pentru a se uita la ele la microscop (biopsie). Vei face o operație ca tumora să fie extirpată.

Buze

Cancerul nonmelanom, cel mai adesea cu celula bazală sau scuamoasă, este cel care vă afectează de obicei buzele. Riscul de a-l face la buza inferioară este de 12 ori mai mare decât cel de a-l face la buza superioară, care nu are parte de așa mare expunere la soare. Bărbații fac acest tip de cancer mai des decât femeile, probabil pentru că bărbații tind să fumeze și să bea mai mult. Riscul de a face acest cancer crește, de asemenea, dacă aveți papilomavirusul uman (HPV) care poate provoca și negii de pe organele genitale, pe mâini sau în altă parte.

Iris

S-ar putea să observați melanomul „uveal" sau „intraocular" ca un punct întunecat în irisul colorat din jurul pupilei. De asemenea, ați putea avea o vedere încețoșată sau neclară. Scăpate de sub control, celulele pielii numite melanocite cresc și formează o tumoare. Este cea mai comună formă de cancer care începe în ochi și se poate răspândi în alte părți ale corpului prin ganglionii limfatici. De asemenea, s-ar putea răspândi, sau metastazeze, la ochiul pornind din altă parte a corpului.

Albul ochiului

Melanomul conjunctival este o creștere canceroasă a conjunctivei, membrana clară care acoperă suprafața ochiului și pleoapa interioară. De multe ori apare ca un punct întunecat sau roșu în albul ochiului. Poate fi grav și se poate răspândi în alte părți ale corpului prin ganglionii limfatici. Dacă medicul dumneavoastră îl suspectează, îl va confirma printr-o biopsie.

Prevenție: cunoașteți riscul

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice antecedente familiale de cancer de piele. Alte lucruri care vă ridică riscul de afectare a soarelui și cancer includ:

  • Pielea, părul sau ochii deschiși la culoare;
  • Pistrui sau alunie mari, numeroase sau cu formă ciudată;
  • Faptul că petreceți mult timp în aer liber, în special la altitudine mai mare sau când este foarte cald;
  • Boală sau medicamente care vă slăbesc sistemul imunitar;
  • Medicamente care vă fac pielea mai sensibilă la lumină.

Prevenție: Verificați-vă pielea!

Cancerul de piele poate fi adesea vindecat dacă este descoperit din timp. Deci, este important să vă autoverificați pielea o dată pe lună sau cam așa ceva. Stați în fața unei oglinzi, pe un scaun, și cu o oglinjoară în mână, ca să puteți vedea și în locurile inaccesibile. Căutați să vedeți orice fel de excrescențe sau modificări la petele vechi, deoarece acestea ar putea fi un semn de probleme, inclusiv de cancer. Consultați un medic dermatolog o dată pe an sau oricând observați ceva neobișnuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel