Cancer de sân, țesut mamar vizualizat cu ajutorul unui sistem portabil de imagistică

Cancerul mamar face mii de victime anual
Un sistem portabil de imagistică optică poate vizualiza caracteristicile moleculare ale țesutului mamar după ce acesta a fost îndepărtat chirurgical de la paciente. Invenția a fost creat[ și dezvoltată de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign.

Capabil să monitorizeze progresia tumorii, instrumentul poate oferi cercetătorilor mai multe informații în profunzime cu privire la patologia țesuturilor și la  diagnosticarea cancerului în timp real.

,,Platforma și metodologia noastră de imagistică ne permit să extragem noi informații valoroase de diagnostic și de prognostic, în timp real", a precizat dr. Stephen Boppart, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din Illinois, la Urbana-Champaign, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Sistemul portabil de imagini optice al cercetătorilor utilizează impulsuri luminoase precise pentru a vedea țesutul în patru moduri în același timp, permițând echipei să studieze procesele simultane în celulele și țesuturile care alcătuiesc tumora de sân. Fibrele de colagen apar în verde; fibrele de elastină și citoplasma celulară apar în galben; membranele celulare, limitele lipidelor și veziculele extracelulare (EV) apar în purpuriu; și nicotinamidă adenină dinucleotidă în celule și lipide apare în cian, potrivit cercetătorilor.

Pentru studiu, echipa a folosit instrumentul de imagistică în timpul operațiilor de cancer mamar pentru a vedea țesut canceros în termen de 30 de minute de la extirparea tumorilor de sân de la paciente. Cercetătorii au identificat apoi semnăturile moleculare în interiorul țesutului, care au fost asociate cu activitatea metabolică în celulele individuale care alcătuiesc micromediul tumorii..

Rezultatele studiului sugerează potențialul de fezabilitate. În viitor, s-ar putea pune în aplicare imagistica non-optică neliniară intraoperatorie fără etichetă pentru a investiga micromediul tumorii și distribuția spațială, susțin cercetătorii, potrivit Health Imaging.com. Astfel se va putea îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la carcinogeneză și va putea oferi în viitor potențiali biomarkeri pentru invazivitatea tumorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel