Cancer: două molecule recent descoperite pot suprima creșterea tumorii

Celule
Două molecule noi descoperite de cercetători sunt capabile să inhibe celulele canceroase și să suprime creșterea tumorilor chiar și atunci când alte medicamente nu mai funcționează.

Oamenii de știință de la City of Hope au identificat și dezvoltat două molecule puternice mici, care par să suprime creșterea tumorii în mai multe tipuri de cancer, chiar și atunci când alte tratamente încetează să funcționeze, posibil datorită dezvoltării rezistenței la medicamente.
Compușii numiți CS1 (sau bisantren) și CS2 (sau brequinar), inhibitori ai cancerului, fac parte dintr-o proteină cunoscută sub numele de „masa grasă și proteina asociată obezității” (FTO). Proteina joacă un rol esențial în dezvoltarea și evoluția cancerului, în primul rând pentru că reglează celulele stem ale cancerului și evaziunea imunitară. Cu alte cuvinte, FTO promovează creșterea, autoînnoirea, metastaza și scăparea imună a celulelor canceroase.
„Inhibitorii de cancer pe care i-am dezvoltat sunt de cel puțin 10 ori mai eficienți în uciderea celulelor leucemiei mieloide acute decât mai mulți inhibitori ai FTO raportați anterior”, a declarat Jianjun Chen, doctor și autorul noului studiu. „În viitorul apropiat, ar trebui să folosim acești doi compuși singuri sau în combinație cu alți agenți terapeutici, cum ar fi terapia țintită, chimioterapia standard, imunoterapia sau radioterapia pentru a trata pacienții cu cancer FTO-înalt."
Exemple de cancere cu un grad ridicat de FTO includ leucemia mieloidă acută (AML), un cancer cerebral agresiv numit glioblastom, cancer pancreatic și cancer de sân. 
Studiul, publicat în revista Cancer Cell, oferă o perspectivă nouă asupra modului în care celulele stem cancerului se reumple și vizibilitatea modului în care cancerul se sustrage sistemului nostru imunitar. El evidențiază posibilitatea ca țintirea FTO cu inhibitori puternici ar putea deveni în cele din urmă un tratament pentru anumite tipuri de cancer.
În cadrul studiului, oamenii de știință din City of Hope au demonstrat că cei doi noi compuși inhibitori ai FTO pe care i-au creat au avut efecte anti-tumorale puternice și au îmbunătățit substanțial supraviețuirea generală la șoarecii cu AML sau o tumoră solidă, cum ar fi cancerul de sân.
Se estimează că 11.200 de persoane vor muri din cauza AML în 2020. Rata de supraviețuire de cinci ani este de 29%, potrivit datelor Institutelor Naționale de Sănătate SEER. Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel