Cancer pulmonar, fumători: cum ajută exercițiile cardio

Exerciții fizice
Cancerul pulmonar a avut o incidență mai mică la foștii fumători care au făcut exerciții cardio de intensitate medie sau mare. De asemenea, exercițiile au redus mortalitatea la cei diagnosticați deja cu cancer pulmonar.

Exercițiile cardio de intensitate mai mare este asociat cu un risc mai mic de incidență a cancerului pulmonar la foștii fumători și cu un risc redus de mortalitate prin cancer la fumătorii actuali diagnosticați cu cancer pulmonar, potrivit unui studiu publicat în numărul din noiembrie al Jurnalului American de Medicină Preventivă.

Baruch Vainshelboim, Ph.D., de la Universitatea Saint Francis din Loretto, Pennsylvania, și colegii au evaluat asocierea între exercițiile cardio (măsurat prin testarea exercițiilor) și incidența cancerului pulmonar și mortalitatea prin cancer, din 1987 până în 2014, între 1.602 foști fumători și 1.377 actuali fumători.

Incidență mai mică a cancerului 

Cercetătorii au identificat 99 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, dintre care 79 au murit din cauza cancerului la 3,6 ani după diagnostic. O creștere a intensității până la moderat și ridicată a categoriilor de fitness cardio a fost asociat cu 13, 51 și, respectiv, 77% reduceri ale incidenței cancerului pulmonar, printre foștii fumători. De asemenea, aceeași creștere a intensității exercițiilor a redus mortalitatea prin cancer și printre fumătorii actuali care au fost diagnosticați ulterior cu cancer pulmonar.

Printre foștii fumători, incidența cancerului pulmonar a fost de 10,8%; iar la fumătorii actuali, cifra a fost de 22,3%.

"Screening-ul pentru fitness cardio scăzut și atingerea cel puțin moderată a fitness-ului cardio ar putea reduce potențialul morbidității și mortalității cancerului pulmonar, oferind o strategie preventivă pentru fumători", scriu autorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel