Cancerul de sân: screeningul, inutil pentru femeile de peste 75 de ani

Cancer
Screeningul continuu pentru cancerul de sân s-ar putea să nu aducă beneficii la femeile care nu au fost afectate de această boală și au trecut de 75 de ani. Asta spun ultimele studii.

Este posibil ca femeile sănătoase de peste 75 de ani să nu aibă niciun beneficiu de pe urma continuării screeningului pentru cancerul de sân. Cercetătorii au utilizat datele din programul Medicare pentru a estima riscul mortalității prin cancer de sân în cadrul a două strategii: continuarea versus oprirea screeningului la femeile în vârstă. Ei au descoperit un beneficiu mic în reducerea mortalitalității la femeile cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani care au continuat să facă screeningul pentru cancerul de sân, dar acest benmeficu nu s mai fost valabil la femeile între 75 și 84 de ani. Constatări din acest studiu observațional bazat pe populație sunt publicate în Annals of Internal Medicine.

Când ar trebui încetat screeningul pentru cancer de sân 

O întrebare importantă în screeningul pentru cancerul de sân este vârsta la care ar trebui să se oprească. La o anumită vârstă, potențialele prejudicii asociate cu screening-ul vor depăși beneficiile. Cercetătorii de la Harvard T.H. Școala de Sănătate Publică Chan, Spitalul General din Massachusetts și RTI Health Solutions au utilizat datele Medicare pentru a compara decesele cauzate de cancerul de sân în decurs de opt ani de urmărire la femeile care au continuat să aibă mamografii anuale și la cele care au încetat screeningul. Peste un milion de femei cu vârste cuprinse între 70 și 84 de ani, care au făcut o mamografie, speranța de viață de cel puțin 10 ani și lipsa unui diagnostic anterior de cancer nu au fost incluse în evaluare.

Cercetătorii au descoperit că testarea continuă a cancerului de sân ar reduce mortalitatea prin cancer de sân pentru opt ani la 1000 de femei. În schimb, continuarea screeningului pentru cancerul de sân la femeile de pesye 75 de ani nu pare să afecteze aceste cifre

Mai puțin eficient la femeile de peste 75 de ani 

Indiferent de vârstă, femeile au fost mai puțin susceptibile de a primi terapii agresive (mastectomie radicală, chimioterapie) pentru cancerul de sân dacă au făcut screeningul încontinuu. Potrivit unui editorial al lui Otis Brawley, MD, de la Universitatea Johns Hopkins, principalul dezavantaj al studiului este că folosește date culese între 1999 și 2008 când a fost introdusă mamografia digitală. Practic este standardul de astăzi. O treime din femeile americane care mor de cancer de sân sunt diagnosticate după vârsta de 70 de ani. Aceste estimări actuale ale beneficiilor screeningului la această gamă reflectă, de asemenea, tratamentele curente de cancer de sân utilizate la femeile de peste 70 de ani, potențial mai mult decât la limitările de mamografie.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel