Cancerul ductului biliar: proteina care ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului

Afecțiuni biliare
Tratamentul pacienților care suferă de cancer al ductului biliar ar putea fi îmbunătățit prin adaptarea medicamentelor la nivelurile unei proteine cheie la persoanele care au această boală, potrivit unor noi cercetări.

Cholangiocarcinomul (CCA) este o boală mortală, cu puține tratamente, însă cercetătorii din Marea Britanie și Thailanda au descoperit că proteina PRH / HHEX este un motor cheie al bolii, cu niveluri crescute care afectează răspunsul celulelor canceroase la medicamente terapeutice.

Formarea CCA este determinată de modificări ale nivelului proteinei PRH care controlează genele și căile de semnalizare în organism - o descoperire care ar putea permite medicilor să utilizeze medicamente specifice pentru a trata cancerul.

Cercetătorii de la Universitățile din Birmingham și Nottingham au lucrat cu parteneri de la Chulabhorn Research Institute, din Bangkok. Studiul, finanțat de Medical Research Council (Newton Fund) și Thailanda Research Fund, este publicat în Cancer Research și este prezentat pe prima copertă a Cancer Research, 15 februarie 2020.

Dr. Padma Sheela Jayaraman, de la Institutul de Cancer și Genomic de la Universitatea din Birmingham, a comentat: „Eficacitatea clinică a strategiilor chimioterapeutice este probabil să depindă de nivelul de expresie PRH. Adaptarea medicației pentru pacienți în funcție de nivelul individual al expresiei PRH ar putea îmbunătăți utilitatea clinică a mai multor compuși, sugerați recent ca potențiale noi tratamente pentru cancerul de canal biliar.”

Semnalizarea Aberrant Notch și Wnt sunt conducători cunoscuți ai CCA, dar factorii care stau la baza controlului acestor căi nu erau cunoscute anterior.

Cercetătorii au descoperit că hiper-activarea semnalizării Notch și Wnt este conectată la dereglarea PRH. Mai mult, ele sugerează noi opțiuni terapeutice bazate pe dependența inhibitorilor specifici Wnt, Notch și CDK4 / 6 de activitatea PRH.

Ei demonstrează că expresia PPH este crescută în cazurile de CCA și că reducerea nivelurilor de PRH a redus creșterea tumorii CCA într-un model de cancer. Ei au arătat că expresia ridicată a PRH în celulele epiteliale biliare umane primare, izolate din ficatul uman de Dr. Simon Afford, a avut tendința de a crește proprietățile celulelor canceroase, cum ar fi invazia și creșterea independentă de ancorare.

Profesorul Kevin Gaston, de la Universitatea din Nottingham School of Medicine și Biodiscovery Institute, a comentat: „Suntem încântați de rezultatele acestui studiu de colaborare internațional și lucrăm pentru a traduce aceste descoperiri în noi moduri de tratare a pacienților individuali din Marea Britanie și în Thailanda, unde există o incidență deosebit de mare a CCA.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel