Cancerul mamar masculin: care este diferența față de cel feminin și ce rată de vindecare are

Cancer
Cancerul mamar masculin, considerat o boală relativ rară, este tot mai frecvent în ultimele decenii. Cercetătorii au decis că este nevoie de un studiu mai amplu pentru a analiza unele trăsături ale acestei boli.

Cancerul de sân masculin reprezintă doar 1% din totalul cazurilor de cancer mamar. Cu toate acestea, unii oameni de știință cred că prevalența a crescut în ultimele decenii.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, diferențele dintre biologia tumorală în cancerul mamar la bărbați, față de cancerul de sân la femei.

Ei au remarcat, de asemenea, și alte diferențe  între cancerul de sân la femei și cel al mărbaților. De exemplu, la bărbați, cancerul tinde să apară mai târziu în viață și se deplasează mai frecvent în ganglionii limfatici, ceea ce îl face mai greu de tratat.

Luați împreună, acești factori pot însemna că tratamentul care vizează forme mai frecvente de cancer de sân nu este la fel de eficient la bărbați.

Cancerul de sân masculin

Deși tratamentul cancerului de sân s-a îmbunătățit dramatic în ultimii ani, după cum explică autorii ultimului studiu, „nu este clar dacă aceste progrese au fost aplicate în managementul cacnerului mamar masculin”.

Cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, MN, au început să înțeleagă cum tratează medicii cancerul mamar masculin în Statele Unite și ce factori ar putea duce la rezultate mai bune.

Ei au efectuat unul dintre cele mai mari studii în cancerul mamar masculin până în prezent și au publicat recent rezultatele lor în revista Cancer.

Trăsături comune cancerului mamar masculin

Oamenii de știință au accesat date din baza de date națională a cancerului. Aceștia au examinat înregistrările bărbaților diagnosticați cu cancer de sân în stadiul 1-3 din 2004-2014. În total, studiul a inclus date de la 10.873 de bărbați.

Vârsta medie a diagnosticului a fost de 64 de ani, iar 51% au fost diagnosticați între 50 și 69 de ani. Doar 15% au primit un diagnostic înainte de vârsta de 50 de ani.

Ei au descoperit că 24% dintre bărbați au avut o intervenție chirurgicală de conservare a sânului și că 70% dintre acești bărbați au făcut radioterapie.

De asemenea, au aratat ca 44% dintre persoanele cu cacner mamar masculin au făcut chimioterapie, iar 62% dintre cei ale caror tumori au exprimat receptorul de estrogen au făcut terapie anti-estrogen.

De-a lungul celor zece ani, cercetătorii au observat o creștere constantă a ratelor de mastectomie totală și mastectomie profilactică contralaterală, ceea ce înseamnă că un chirurg elimină un sân sănătos ca măsură preventivă.

Factori asociați cu rezultate mai slabe

Autorii studiului au dorit să înțeleagă care sunt factorii care ar putea prezice rezultate mai grave pentru sănătate.

Ei au descoperit că prognosticul a fost mai slab pentru bărbații de culoare, pacienții mai în vârstă, persoanele care meia aveau și alte probleme de sănătate și cei cu grad de tumoră și stadiu mai mare.

De asemenea, cei care au suferit o mastectomie completă au avut rezultate mai slabe. Cu toate acestea, așa cum explică autorii, acest lucru s-ar putea datora "suprareprezentării pacienților cu tumori mai mari și [sau] a unei boli pozitive a ganglionilor limfatici din acest grup."

Prognostic mai bun

În schimb, prognosticul a fost mai bun pentru bărbații care au trăit în zone cu venituri mari, cei ale căror tumori au purtat receptorul de progesteron și bărbații care au primit radiații, terapie anti-estrogen sau chimioterapie.

Autorii notează anumite limitări ale studiului lor. De exemplu, cercetătorii nu au avut acces la numele medicamentelor pe care medicii le-au prescris și nu au putut întotdeauna să stabilească dacă cancerul a revenit în urma tratamentului.

De asemenea, unele dintre subgrupuri conțineau doar un număr mic de participanți, cum ar fi cele cu tumori care nu aveau receptori de estrogen; acest lucru face ca unele dintre descoperiri să fie mai greu de generalizat.

Cu toate acestea, ca cel mai mare studiu de acest tip, autorii speră că descoperirile lor ar putea ghida medicii care tratează bărbații cu cancer de sân. De asemenea, ei speră că lucrarea va inspira cercetările viitoare cu privire la această boală prost înțeleasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel