Cancerul pancreatic: ce alimente ar trebui evitate

Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic apare atunci când celulele din interiorul acestuia cresc necontrolat. Boala afectează pofta de mâncare, alimentația, astfel că medicii au o listă cu alimente ce ar trebui evitate.

Cancerul pancreatic poate afecta modul în care vă simțiți și capacitatea de a mânca. Medicul sau dieteticianul dvs. poate elabora un plan individualizat cel mai potrivit pentru nevoile dvs. actuale și obiectivele viitoare.
Deoarece pancreasul este necesar pentru reglarea zahărului din sânge și pentru digestia alimentelor, dieta va fi afectată, indiferent în ce stadiu al tratamentului sunteți. 

Ce poate cauza:

Probleme cu digestia
Dacă pancreasul dvs. nu produce suficiente enzime pancreatice, digestia alimentelor - în special a grăsimilor - va fi mai greu de făcut. Atunci când grăsimea nu este digerată complet, poate face mai dificilă absorbția nutrienților din alimente. De asemenea, poate avea ca rezultat:
diaree
crampe
balonare
gaze

Pierderea nedorită în greutate
Pierderea în greutate indusă de tumori (cașexia cancerului) este un simptom comun al cancerului pancreatic. Apare atunci când tumorile canceroase din pancreas eliberează citokine în sânge, ca parte a răspunsului imunitar natural al organismului, potrivit healthline.com. Citokinele reduc pofta de mâncare și, de asemenea, fac corpul să ardă calorii mai repede.
Scăderea în greutate nedorită poate continua să fie o preocupare în timpul tratamentului. 

Probleme de reglare a insulinei și a zahărului din sânge
Un pancreas care funcționează normal secretă insulină pe măsură ce corpul dumneavoastră produce glucoză. Nivelul de glucoză crește în sânge atunci când mâncați anumite alimente, cum ar fi carbohidrații. Cancerul pancreatic reduce capacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină pentru a controla glicemia.

Ce alimente ar trebui evitate

Anumite alimente pot fi mai greu de digerat, exacerbând simptomele și făcându-vă să vă simțiți mai rău. Orice aliment care pare să agraveze simptomele, cum ar fi diareea sau vărsăturile, trebuie eliminat, cel puțin temporar. Aceste alimente vă pot crește, de asemenea, riscul de apariție a cancerului pancreatic.

Alimentele de evitat includ:
-Carne roșie și carne procesată. Aceste alimente greu digerabile au fost, de asemenea, citate ca posibile cauze ale cancerului.
-Alimente grase, grăsimi sau prăjeli. Alimentele bogate în grăsimi pot crește simptomele incomode, cum ar fi diareea și gazele.
-Alcool. Consumul abundent de alcool poate crește riscul de cancer pancreatic sau vă poate agrava simptomele dacă aveți cancer pancreatic.
-Zahar și carbohidrați rafinați. Dacă aveți intoleranță la glucoză sau sindrom de dumping, discutați cu medicul dumneavoastră despre aportul de zahăr. Multe persoane cu cancer pancreatic au dificultăți în digerarea carbohidraților simpli și a alimentelor sau băuturilor cu zahăr. Aceste alimente reprezintă, de asemenea, calorii goale, non-nutritive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel