Când devine transpirația un pericol pentru sănătate

Exercițiile fizice
Este sănătos să purtați hainele cu care ați făcut mișcare la o zi sau două, deși nu au fost spălate? Medicii avertizează privind anumite bacterii și iritații.

Medicii dermatologi susțin că anumite bacterii, în cantități normale, sunt esențiale pentru menținerea echilibrului pielii, însă când hainele devin transpirate se creează mediul perfect pentru înmulțirea bacteriilor. ”Pe măsură ce ne purtăm hainele mereu, unul dintre lucrurile de care vă faceți griji este să aveți cantități crescute (de microorganisme), ceea ce poate duce la iritații, furuncule, coșuri și chiar abcese”, spune medicul dermatolog Teo Soleymani de la  UCLA Health.  

O cercetare din ianuarie 2019 efectuat pe boli infecțioase a demonstrat că mai multe suprafețe din sălile de fitness erau contaminate de Staphylococcus aureus (cunoscut sub numele de stafilococ) și MRSA - un tip de bacterii Staphylococcus aureus care, potrivit Centrului pentru boli Control și prevenire, este rezistent la mai multe antibiotice. Un alt dermatolog american, Elizabeth Nieman, spune că e foarte importantă spălarea după fiecare purtare a hainelor. ”Cel mai rău lucru pe care îl poți purta din nou este lenjeria intimă”, susține medicul Zain Husain din New Jersey. Potrivit acestuia, materialele sintetice tind să aibă un potențial mai mare de a prinde unele dintre aceste microorganisme, pe lângă faptul că provoacă mirosuri neplăcute.

În unele situații, purtarea hainelor murdare după ce ați făcut sport poate duce la iritații sau infecții ale pielii. ”Mirosul nu transpirația în sine, spune dr. Soleymani, ci bacteriile care se hrănesc cu transpirația. "Dacă hainele încep să miroasă, există un semn că există organisme care cresc pe ele", adaugă dermatologul Soleymani, potrivit livestrong.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel