Canicula, apa și problemele cu rinichii, Dr Dragoș Dorin explică cum să NU faci insuficiență renală vara

Apa este cea mai frecventă sursă de plastic
Temperaturile ridicate din zilele cu caniculă pot crea grave probleme de sănătate persoanele vârstnice, dar și persoanelor care au probleme cu rinichii, mai ales dacă nu beau suficientă apa, într-un anume ritm. Iată ce ne sfătuiește să facem Dr. Dragoș Dorin, medic primar nefrologie, șef secție Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgență București, ca să nu ajungem la insuficiență renală

Dr. Dragoș Dorin, medic primar nefrologie, șef secție Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgență București, are câteva sfaturi pentru a trece cu bine de perioadele cu caniculă:

Canicula și setea

„Multe dintre persoanele vârstnice, din cauza deteriorării neurocognitive nu mai percep senzația de sete și atunci nu se mai hidratează, iar multe dintre ele ajung să dezvolte insuficiență renală acută. Deci le recomandăm vârstnicilor să acorde o atenție deosebită consumului de lichide indiferent că simt sau nu senzația de sete. Totodată, vara există un risc mai mare să se altereze alimentele. Consumul unor alimente alterate poate duce la enterocolite, diaree, iar cei care consumă astfel de produse pot ajunge să se deshidrateze prin diaree și vărsături și pot dezvolta insuficiență renală acută", arată specialistul de la SUUB.

Cum știm că nu ne-am hidratat suficient

Dr. Dragoș Dorin spune că atunci „când ne deshidratăm, urina devine mai concentrată, urinăm mai rar și atunci crește riscul de a dezvolta calculi, litiază renală. De aceea recomandăm o hidratarea suficientă mai ales persoanele care au avut în istoric litiaza renală ori episoade de colică renală. În general, femeile urinează mai rar. În special în cazul lor, cu cât urina stagnează mai mult în vezica urinară, cu atât crește riscul de a face infecții urinare. Așadar le recomandăm să consume multe lichide și să nu stea mai mult de 4 ore fără să urineze".

Ce cantitate de apă consumăm pe canicula?

„Pe timp de vară recomandarea este să consumați până la 3 litri de lichide zilnic", arată Dr. Dragoș.

El spune că e destul de simplu să ne dăm seama când nu am băut suficientă apă.

„În mod normal, ar trebui să urinăm 1,5 l în fiecare zi. Nu contează cât de des mergem la toaletă și cât de mult urinăm, ci culoarea urinei. Astfel, ca să știm că am băut suficiente lichide, trebuie ca măcar o emisie de urină în timpul zilei să fi fost diluată, de culoare galben deschis, aproape incoloră. Dacă toată ziua urina a fost concentrată, galben închis sau chiar brună la culoare, înseamnă ca nu am consumat suficient de multe lichide. Urina de dimineață care este concentrată, nu se ia ca reper", arată medicul, într-un material postat pe pagina de Facebook a SUUB.

Cât de des bem apă și mergem la toaletă

Vara în general, fie că e caniculă sau nu, „Preferabil este ca lichidele să fie consumate pe tot parcursul zilei (și să nu așteptăm să ni ce facă sete), iar cei cărora programul de muncă nu le permite asta, pot bea mai multe lichide când ajung acasă. (...) Ca să nu dezvoltăm infecții urinare, recomandarea este să nu treacă 4 ore fără să fi mers la toaletă. (...) În afară de apă, puteți consuma și ceaiuri neîndulcite. Însă, ideal ar fi ca apa să ne-o luăm din legume și fructe, mai ales din cele zemoase, pepene, struguri, roșii, castraveți".

Ce facem dacă nu putem bea apă la serviciu

„Pentru cei care din diverse motive sau din cauza serviciului nu reușesc în timpul săptămânii să consume suficiente lichide, recomandarea este ca măcar sâmbăta și duminica să încerce să facă un fel de cură de diureză, fiindcă cel puțin în ceea ce privește împiedicarea formării calculilor renali, aceasta poate să fie eficientă. Astfel, recomandăm în special celor care au avut antecedente, să consume multe lichide, mult mai multe decât de obicei, iar această cantitate mare să o consume nu de sete, ci ca să-și ajute rinichii. O oală mare de ceai ori sucuri din fructe sau pur și simplu apă multă. Când persoana va ajunge să urineze des atunci va știi că a realizat cu succes această cură de diureză", conchide dr Dragoș Dorin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel