Canicula, cum ne distruge inima. La hipertensivi, efecte nebănuite

Canicula ne afectează inima în mai multe moduri
EXCLUSIV
Dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog, a explicat, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical care sunt mecanismele prin care canicula ne poate distruge inima. Iată ce simptome trebuie să ne dea de gândit că avem probleme din cauza căldurii și ce putem face ca să atenuăm efectele caniculei:

E cald, e vară, mulți spun că au probleme cu inima din cauza căldurii. Dar care sunt de fapt efectele caniculei asupra inimii, la cei care au boli cardiovasculare, dar și la cei care nu au? Detaliază un cunoscut cardiolog:

„Efectele caniculei sunt nocive și asupra persoanelor fără probleme de inimă, peste anumite limite termice, cu atât mai mult asupra celor care au boli cardiovasculare. Grupa la risc cel mai mare este grupa celor în vârstă, peste 65-70 de ani, care de obicei asociază și alte tare. Riscurile caniculei - canicula însemnând temperaturi mari sau valuri de căldură de câte 7 zile - apar din cauza mecanismelor adaptative” a explicat Dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.

De vină pentru aceste „probleme” este de fapt chiar corpul uman care încearcă să se răcorească prin mai multe mecanisme. Partea proastă este că aceste mecanisme de răcire suprasolicită inima. 

„Corpul uman încearcă să combată expunerea la căldură, deoarece această expunere împiedică termoreglarea fiziologică a corpului uman. Și mecanismele fiziologice sunt la nivel de piele: vasodilatație, transpirație, care, peste anumite limite sau în condiții în care există niște probleme (cardiace, n.r.), pot deveni nocive. O transpirație excesivă duce la scăderea volumului circulant, iar acesta duce la scăderea valorilor de tensiune", a punctat medicul.  

Canicula nu te „vindecă" de hiertensiune

Dar fiind faptul că această căldură excesivă scade tensiunea ca urmare a vasodilatației, ne-am putea gândi că efectele ei la cei cu tensiune ridicată sunt bune. Nu, spune medicul, hipertensiunea nu se „vindecă" cu caniculă! În realitate, căldura excesivă nu face decât să dea mai multe bătăi de cap hipertensivilor.

„Dacă pacientul este hipertensiv și are și tratament anti-hipertensiv, o deshidratare excesivă va duce la scădere brutală a valorilor tensionale, determinând vertij, poate chiar sincope, scăderea tensiunii când trece din poziție culcată în poziție șezând. Un pacient hipertensiv trebuie să aibă grijă atunci când este caniculă să consume suficiente lichide, și dacă el constată în mod repetat niște valori tensionale care coboară la o limită nepotrivită, poate, bineînțeles, prin colaborare cu medicul de familie sau a medicului care-l urmărește, să mai reducă, pe perioada verii, din dozele de tratament (...) În niciun caz nu cred că cineva își pune problema că nu mai este hipertensiv dacă afară este cald! Rămâne un hipertensiv, dar are alți parametri de urmărit și, evident, cu modificarea tratamentului dacă cumva valorile tensionale sunt mai mici decât le tolerează de obicei", a punctat Dr Carmen Gherghinescu.

Câtă apă să bei ca să compensezi transpirația

Apoi, canicula mai provoacă și transpirație excesivă. Iar specialistul a spus că indiferent dacă avem afecțiuni cardiace sau nu, „transpirația excesivă și vasodilatația excesivă, pot să ducă la creșterea ritmului cardiac adaptativ. Or asta înseamnă un stres suplimentar pentru inimă, la pacientul coronarian".

Transpirația excesivă se combate, evident, printr-o hidratare corectă. Dar asta înseamnă să bei apă și să bei mai multă decât în orice alt anotimp.

„Este foarte important ca în vreme caldă, vara, consumul de lichide să fie mai mare decât toamna, primăvara sau iarna. Specialiștii spun că atunci când stai într-o atmosferă caldă, trebuie să bei apă la 20-30 de minute, în așa fel încât să poți compensa pierderile prin transpirație. Problemele pot fi însă mai delicate, dacă de exemplu afară este umiditate și nu transpiri, și atunci corpul nu-și face termoreglarea necesară. Temperatura crește, mecanismele adaptative care intervin pot să creeze niște dereglări. De aceea nu este suficientă hidratarea, este importantă și o altfel de combatere a efectelor temperaturilor crescute, mai ales la condiții de umiditate. Bineînțeles, ideal ar fi să nu ne expunem la temperaturi ridicate.

Care ar fi aceste alte mijloace simple și la îndemână prin care ne putem proteja inima; e sau nu e bun aerulo condiționat; ce mâncăm și ce bem în sezonul estival, dar și ce sporturi ne sunt indicate vara, aflați din video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel