Cardiacii, risc de șapte ori mai mare de a face cancer

Cardiacii au un risc mai mare de a face cancer  FOTO: pexels.com
Afecțiunile cardiace ar putea veni „la pachet” cu un risc mai mare de cancer, susțin cercetătorii. Datele arată că afecțiunile au și factori de risc comuni.

Supraviețuitorii atacului de cord pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer, în comparație cu persoanele fără boli cardiovasculare, potrivit cercetărilor care vor fi prezentate la Ședințele Științifice ale American Heart Association 2019 - 16-18 noiembrie, în Philadelphia.

Persoanele cu mai mulți factori de risc pentru boli cardiovasculare au fost, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta cancer, în comparație cu persoanele cu risc mai mic de boli cardiovasculare.

"Este o boală dublă. Bolile de inimă și cancerul sunt cele două cauze principale ale decesului în Statele Unite. Recunoaștem acum că sunt strâns legate. Acest lucru ne spune că noi, ca medici, ar trebui să fim agresivi în încercarea de a reduce factorii de risc cardiovascular, nu numai pentru a preveni bolile de inimă, ci și pentru a lua în considerare riscul de cancer în același timp", a declarat autorul principal al studiului, Emily Lau, colegă de cardiologie la Spitalul General Massachusetts din Boston.

Risc de șapte ori mai mare 

Cercetătorii au evaluat datele de la 12.712 participanți (vârsta medie de 51 de ani) fără boli cardiovasculare sau cancer la începutul studiului. American Heart Association / American College of Cardiology’s Aterosclerotic Cardiovascular Boase (ASCVD) Estimator de risc și biomarkeri (substanțe eliberate în fluxul sanguin atunci când inima este deteriorată) au fost utilizate pentru a măsura riscul cardiovascular. Estimatorul de risc ASCVD este un instrument care ajută la prezicerea riscului de a dezvolta boli de inimă în termen de zece ani.

În perioada de studiu de aproape 15 ani, au apărut 1.670 de cazuri de cancer (19% gastrointestinal; 18% sân; 16% prostată; 11% plămâni). Cercetătorii au descoperit că

factorii de risc cardiovascular, inclusiv vârsta, sexul, hipertensiunea arterială și starea fumatului, au fost asociați în mod independent cu cancerul.

Persoanele care au dezvoltat boli cardiovasculare (atac de cord, insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială) în perioada de studiu au avut mai mult de șapte ori un risc crescut de cancer ulterior, comparativ cu cei care nu au prezentat niciun eveniment cardiac.

În mod similar, cei cu niveluri ridicate de BNP, un biomarker frecvent crescut în insuficiență cardiacă, au avut mai multe șanse să facă cancer în perioada de urmărire de 15 ani decât participanții cu niveluri scăzute de BNP.

"Cred că este interesant faptul că BNP, un marker cardiac legat de riscul de insuficiență cardiacă, a fost asociat cu riscul de cancer în viitor. În prezent, utilizăm BNP pentru a determina dacă o persoană a dezvoltat insuficiență cardiacă din medicamente utilizate pentru tratarea cancerului", a declarat Tochi M. Okwuosa, vicepreședinte, Consiliul Asociației American Heart on Cardiology Clinic și Genomics and Precision Medicine Cardio-Oncology Subcomitee și profesor asociat la Rush University, Chicago. „Acesta este primul studiu care a arătat că BNP care este crescut la nivelul de bază este asociat cu riscul viitor de cancer”.

"Cancerul si bolile cardiovasculare împart mulți dintre factorii de risc, cum ar fi tutunul, alimentația precară și lipsa de activitate fizică. Următorul pas este identificarea mecanismelor biologice care conduc la legătura dintre bolile cardiovasculare și cancerul", a spus Lau.

Multe din aceleași obiceiuri de viață care reduc riscul de boli de inimă reduc și riscul unor tipuri de cancer; deci urmarea Asociației Americane a inimii „Life’s Simple 7” poate ajuta la prevenirea ambelor boli. „Life’s Simple 7” include recomandări pentru a mânca o dietă sănătoasă (mai multe fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe), să fii activ fizic; evitați toate produsele din tutun / nicotină și atingeți și mențineți o greutate corporală sănătoasă, colesterol, glucoză și tensiune arterială ", a declarat Eduardo Sanchez, medic principal pentru prevenirea Asociației Americane a Inimii.

Lau a spus că acesta a fost un studiu de observație, deci nu dovedește cauza și efectul, dar aruncă o lumină asupra conexiunii dintre bolile de inimă și cancer.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel