Care este diferența dintre un probiotic și un prebiotic și de ce ai nevoie de ele

Esti ceea ce mananci. Sau mai exact, ești ceea ce hrănești trilioane de bacterii care trăiesc în intestin.  

Căptușeala intestinului, ca orice suprafață a corpului, este acoperită de creaturi microscopice, în mare parte bacterii. Aceste organisme creează un micro-ecosistem numit microbiom. Și deși nu observăm cu adevărat că este acolo, joacă un rol extrem de important în sănătate și chiar îți poate afecta starea de spirit și comportamentul. 

Potrivit clinicii Mayo, nu este surprinzător, ceea ce hrănești microbiomul tău poate avea cel mai mare impact asupra sănătății sale. Și cu cât este mai sănătos, cu atât ești mai sănătos. Cheia unui microbiom sănătos este hrănirea unui echilibru între cele aproape 1000 de specii diferite de bacterii din intestin.

Există două modalități de a menține acest echilibru - ajutând microbii deja acolo să crească, oferindu-le alimentele care le plac (prebiotic) și adăugând microbi vii direct în sistemul dvs. (probiotic).

Prebioticele

Prebioticele sunt fibre vegetale specializate. Acționează ca îngrășăminte care stimulează creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.

Prebioticele se găsesc în multe fructe și legume, în special în cele care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul rezistent. Acești carbohidrati nu sunt digerabile de corpul vostru, asa ca trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrana pentru bacterii si alti microbi.

Lista alimentelor prebiotice este lungă, de la sparanghel până la gemuri. O căutare rapidă pe internet va genera zeci de exemple, la fel ca și o consultație la un dietetician.

În zilele noastre, lista suplimentelor prebiotice ar putea fi și mai lungă, dar conțin de obicei un carbohidrat complex, cum ar fi fibra. Companiile care suplimentează produsele comercializează condiții specifice, precum sănătatea oaselor și gestionarea greutății, susținând că ingredientele lor sporesc creșterea unor tipuri specifice de bacterii.

Probioticele

Probioticele diferă prin faptul că csunt formate din organisme vii, de obicei tulpini specifice de bacterii care se adaugă direct populației de microbi sănătoși din intestin.

Ca și prebioticele, puteți lua probiotice atât prin alimente, cât și prin suplimente. Probabil cea mai frecventă hrană probiotică este iaurtul.

Iaurtul se face prin fermentarea laptelui cu diferite bacterii, care rămân în produsul final. Alte alimente fermentate cu bacterii, cum ar fi usturoiul, kombucha și kimchi, sunt, de asemenea, surse bune de probiotice.

Suplimentele probiotice conțin și organisme vii. O singură doză poate include o tulpină particulară de microbi sau amestec de microbi. Ca și în cazul suplimentelor prebiotice, companiile de suplimente probiotice comercializează produsele în condiții specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Un dietetician înregistrat vă poate ajuta să sortați prin sursele alimentare de prebiotice și probiotice.

Un lucru de înțeles despre suplimente este că există multe, multe tipuri. De exemplu, un tip de bacterii frecvent utilizate este lactobacilul. Dar există mai mult de 120 de specii de lactobacil și cel puțin o duzină dintre ele sunt folosite ca probiotice.

Mai mult, există mai multe alte tipuri de bacterii, fiecare cu zeci de specii, ceea ce constituie o diversitate amețitoare de probiotice disponibile. Și chiar și atunci când selectați un fel de bacterii, cantitatea din supliment poate varia între mărci.

Când luați un probiotic, căutați starea pe care doriți să o abordați și selectați probioticul pe baza acestei afecțiuni. De asemenea, rețineți că, deși un probiotic poate arăta promisiuni în tratarea unei afecțiuni, este probabil ca cercetarea să fie încă în stadii incipiente.

În timp ce suplimentul poate îmbunătăți o stare pentru câteva persoane într-o situație foarte limitată, este posibil să nu funcționeze la fel de bine în setările din lumea reală. Ca întotdeauna, atunci când aveți în vedere să luați un supliment, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel