Care sunt drepturile și obligațiile pacienților

Medici
Fiecare pacient are drepturi și obligații pe care este necesar să le cunoască înainte de a interacționa cu medicul sau personalul din unitățile medicale.

Pentru o interacționare cât mai eficientă cu personalul medical, pacientul trebuie să își cunoască drepturile și obligațiile. De asemenea este important să știe că are drepturi la îngirjiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale. 

Drepturile pacientului

Printre cele mai importante drepturi pe care o persoane le are atunci când devine pacient se numără dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său, dreptul de a fi respectat ca o persoană umană, fără niciun fel de discriminare, dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală, dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare, acces la datele sale personale. De asemena personalul medical trebuie să îi aducă la cunoștință informațiile medicale într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.

Obligațiile pacientului

Odată cu drepturile vin și obligațiile. Printre cele mai impotrante aspecte se numără anunțarea medicului ori de câte ori apar modificări asupra stării de sănătate, să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului, să ofere informaţii exacte şi complete în legătură cu spitalizările anterioare, detaliile personale şi de sănătate, inclusiv regimuri alimentare şi stil de viaţă, să îşi asume întreaga responsabilitate pentru consecinţele ce apar în cazul refuzului de a urma tratamentul, instrucţiunile şi recomandările personalului medical, să îi repsecte pe cielalți pacienți și drepturile lor, să aibă o conduită civilizată faţă de personalul medico-sanitar.

Legislația completă

Legislația care prevede toate drepturile și obligațiile pacienților este prezentată pe site-ul Ministerului Sănătății :

LEGE nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului, cu modificările și completările ulterioare

NORME din 12 decembrie 2016 de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003

ORDIN nr. 1.410 din 12 decembrie 2016 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003

ORDIN nr. 50 din 23 ianuarie 2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, cu modificările și completările ulterioare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel