Care sunt şansele redeschiderii restaurantelor și a cafenelelor. Raed Arafat, despre ce urmează să se întâmple în România

Dr Raed Arafat
Care sunt şansele redeschiderii restaurantelor și a cafenelelor.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, care sunt şansele redeschiderii restaurantelor, a şcolilor şi a locurilor de joacă. Reamintim că, în Bucureşti, rata infectărilor a scăzut sub nivelul de 3 la mie.

„Dacă vineri (n.r. – 22.01.2021), această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiul Bucureşti şi va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 şi 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele şi teatrele vor putea să funcţioneze cu capacitate de 30%”, a precizat, joi, Raed Arafat.

„Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roşu şi rămâne 48 de ore roşu şi vedem că este o situaţie în creştere a numărului infecţiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a  scenariului roşu. Asta s-a întâmplat şi în alte ţări, se întâmplă și la noi.”, a mai spus Arafat.

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență intră în ședință chiar astăzi, la ora 13:00, când discută despre restricțiile din București. Capitala a ieșit din scenariul roșu al infectărilor cu coronavirus și a intrat, de miercuri, în scenariul galben. 

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat, miercuri, că măsurile de relaxare pot intra în vigoare chiar de sâmbătă, dacă incidența va fi sub 3 la mie joi și vineri.

”Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență, gradul de infectare și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care și mâine, și poimâine incidența va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare la acest moment, atât cât reglementările legale ne permit să o facem”, spunea Traian Berbeceanu la Digi24. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că ”lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare”.

Recomandări de la Raed Arafat

 

„Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unitățile medicale, pe lângă ce face populația singură, cumpărând de la farmacii. Acum, dacă era numărul testelor scăzut și numărul cazurilor totuși în creștere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor și la nivelul secțiilor de terapie intensivă.

Deci nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creștere la terapie intensivă, creștere la nivelul cazurilor internate. Acolo avem o stabilitate. Nu putem să spunem că avem o scădere clară, dar nici nu este o creștere care să ne alarmeze. Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru că unii se autotestează, știu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alții sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici și poate chiar se plimbă printre oameni”, a explicat Raed Arafat.

„E încă de recomandat să fim precauți și să nu sărim la toate, să spunem totul este normal. Și, atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare. Și lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare. Astea sunt modalitățile care ne permit să controlăm situație”, a spus Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel