Rolul inimii în sănătatea mintală, mai importantă decât ai crede

Inimă FOTO: pexels.com
Oamenii cu un risc mai mare de a avea boli cardiovasculare prezintă un declin cognitiv, inclusiv o creștere a markerilor tipici ai bolii Alzheimer, potrivit unui studiu.

Un studiu publicat recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a evidențiat legătura dintre sănătatea inimii și cea a creierului. Cercetătorii au descoperit după analizarea timp de 21 de ani a 1.588 de oameni, cu o vârstă medie de 79,5 ani, că riscul apariției bolilor cardiovasculare duce la o scădere a memoriei episodice, a memoriei de lucru și a vitezei de percepție.

Echipa de cercetare a verificat, anual, memoria episodică a participanților – a faptelor de zi cu zi - , memoria semantică (memoria pe termen lung), memoria de lucru (memoria pe termen scurt), capacitatea de a identifica relațiile vizuale și spațiale între obiecte și viteza de a compara cu exactitate și complet litere, numere, obiecte, imagini sau modele. La o parte dintre pacienți au analizat și date RMN. Au observat volume mai mici ale hipocampului și substanței cenușii, markeri tipici ai degenerării asociate demenței Alzheimer. RMN-urile au mai reliefat un volum mai mare de hiperintensități ale substanței albe, care duc, în timp, la o scădere a funcționalității. Cercetătorii susțin că în lipsa unor tratamente eficiente pentru demență trebuie monitorizat și controlat riscul de apariție a bolilor de inimă pentru a avea un creier sănătos pe măsură ce omul înaintează în vârstă.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel