Ce au în comun cei care au afecțiuni pulmonare grave din cauza COVID-19

Boli pulmonare
EXCLUSIV
Dr. Radu Stoica a vorbit în cadrul emisiunii Academia de Sănătate despre afecțiunile pulmonare și particularitățile celor care fac formele grave ale bolii COVID-19.

Dr. Radu Stoica, medic primar anestezie și terapie intensivă a fost prezent la Academia de Sănătate, unde a discutat despre afecțiunile pulmonare și efectele bolii COVID-19 la pacienții cu boli pulmonare. Potrivit lui, chiar și tinerii care au făcut forme grave ale bolii, au avut comorbidități. Însă, spune el, toți cei care au făcut forma gravă a bolii au anumite particularități, fie că erau tineri, fie că erau bătrâni.

„Acești bolnavi au un o serie de particularități, care încep de la faptul că sunt un segment redus din totalul îmbolnăvirilor cu COVID-19, în toată lumea (cei care ajung terapie intensivă, n.r.). Majoritatea acestor bolnavi sunt cu comorbidități, cu o serie de afecțiuni de multe ori serioase, chiar și tinerii – că mult timp s-a invocat că tinerii n-ar face forme atât de grave – dar chiar și tinerii care au făcut forme grav au ceva specific. Majoritatea, cel puțin ce am văzut în Statele Unite, aveau diabet și obezitate și probabil că și alte  afețiuni ascunse”, a explicat el.

Pe de altă parte, medicul mai spune că „boala este specifică și sub aspectul leziunilor. Eu consider, personal, că plămânul este o interfață a acestei afecțiuni. Boala, în sine este, o boală infecto-contagioasă, este o boală sistemică, o inflamație sistemică, lucru demonstrat de toți factorii proinflamatori, cel puțin care pot fi evidențiați prin ceea ce putem noi astăzi în laboratoare. Plămânul este această interfață, e  un avantaj că diagnosticul, cel puțin diagnosticul formelor mai severe se poate pune datorită leziunilor pulmonare printr-o metodă ultra banală cum este radiografia pulmonară sau alta, care nu mai este chiar așa de rar accesibilă cum este tomograful computerizat”, a mai precizat el în cadrul emisiunii.

Despre radiografia pulmonară, specialistul mai subliniază că este foarte importantă datorită faptului că se poate pune diagnosticul chiar și în lipsa testului. „Standardul de aur este tot testul PCR, dar putem vorbi de o puternică suspiciune”, a mai spus el.  

Mai multe detalii puteți vedea în materialul video atasat

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel