Ce este tuberculoza și cum se transmite ea

Tuberculoza, control
Tuberculoza este una din cele mai vechi boli cunoscute, ea însotind umanitatea din cele mai vechi timpuri (s-au gasit caverne în plamânii mumiilor egiptene).   

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o maladie provocată de un microb, bacilul Koch, care afectează în principal plamânii, însă poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc).

Tuberculoza este una din cele mai vechi boli cunoscute, ea însoțind umanitatea din cele mai vechi timpuri (s-au găsit caverne în plamânii mumiilor egiptene). Ftizia a fost întotdeauna o boală gravă, ce ducea de cele mai multe ori la moarte. Lupta cu boală se ducea cu odihnă, hrană bună, cură sanatorială la munte și, mai târziu, tehnici chirurgicale de colaps pulmonar. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evoluția tuberculozei, care a devenit o simplă boală infecțioasă vindecabilă. Din păcate, aura de dezgust și teamă față de fosta boală redutabilă s-au păstrat și în zilele noastre.

Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele pe 24 martie 1882, drept care în fiecare an de 24 martie, de ziua mondială a tuberculozei, se organizează acțiuni de popularizare a cunoștințelor despre boală.

Cum se transmite tuberculoza?

Sursă de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. El tușește și aruncă în atmosfera bacili vii, care vor fi inhalați de cei din jur. Cei mai afectați sunt colocatarii bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectați și colegii de muncă sau prietenii apropiați. Calea de transmitere este, deci, aeriană (nu prin mâncare, haine sau mâini murdare). Cei din jur inhalează bacilii și se infectează, fără să se îmbolnăvească. În plamânii lor, bacilii sunt înconjurați de o "barieră" de apărare care îi împiedica să se dezvolte. Infecția cu bacili nu înseamnă, deci, neapărat îmbolnăvire de tuberculoză. Este însă posibil ca după un timp (luni sau ani de zile) "bariera" de apărare să dispară, când organismul este slăbit în diverse situații: hrană insuficientă, prea multă oboseală, stres, alcoolism, cure de slăbire, alte boli cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infecția HIV. Atunci bacilul se trezește, începe să se înmulțească și produce în plamâni tuberculoza propriu-zisă. Astfel se reia ciclul, noul bolnav fiind sursă de infecție pentru cei din jur.
Tuberculoza este că o "bombă cu efect întârziat", intervalul între infecție și îmbolnavire fiind imposibil de precizat.

Copiii se pot îmbolnavi direct, fără un astfel de interval, prin contaminare de la părinții sau bunicii lor bolnavi (ei fac tuberculoza primară).

Cum se manifestă tuberculoză?

Simptomul cel mai caracteristic este tusea, care este persistenta (peste 3 săptămâni), se accentuează progresiv și se însoțește de expectorație. Bolnavii mai pot acuza febra sau stare subfebrilă, scăderea poftei de mâncare, slăbire, expectorație cu sânge (hemoptizie). De cele mai multe ori simptomele apar insidios, iar mulți pacienți întârzie să se prezinte la medic sperând să le treacă. Trebuie știut însa că în această perioadă cu simptome, înainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagioși. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât mai multă lume vor infectă în jur.

Implicații sociale și psihologice

Tuberculoza este adesea privită că o boală "a mizeriei" și de aceea mulți bolnavi nu vor să-și recunoască boala. Le e teamă că vor fi evitați de colegi și prieteni și dați afară de la serviciu. Din păcate, refuzul unora merge până acolo că refuză asistență medicală, spitalizarea, tratamentul, ceea ce-i transformă în adevărate "bombe biologice" pentru cei din jur.

Tuberculoza nu este numai o problema personală a celui bolnav, ci este o problemă colectivă, fiind o boală contagioasă. Prin urmare, un om care s-a îmbolnavit fără voia lui, dar face tot ce poate să se trateze și să se vindece, trebuie privit cu compasiune și sprijinit, iar unul care se știe bolnav dar refuză să se trateze trebuie încurajat să se adreze serviciilor medicale.

Tuberculoza nu trebuie privită cu dezgust, ci că pe o problema serioasă, cu cauze cunoscute, dar și cu soluții la îndemâna, care trebuie rezolvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel