Ce explică disperarea medicilor tineri: mii de absolvenți de rezidențiat, câteva posturi scoase la concurs

Tinerii medici specialiști termină rezidențiatul și... rămân pe drumuri
Situația de la Floreasca, unde procurorii cercetează acuzațiile unui medic care a încercat să-și cumpere postul, nu pare a fi singulară. Fenomenul nu se limitează la spitalele universitare. Mii de medici specialiști, care au terminat rezidențiatul în 2019, nu au încă un loc de muncă. 

Dacă în rezidențiat se intră printr-un concurs național, organizat imediat după finalizarea studiilor universitare, tinerii medici specialiști pot rămâne pe drumuri luni sau chiar ani de zile după examenul de la sfârșitul rezidențiatului. Posturile sunt scoase la concurs ”cu țârâita”, când decid managerii de spital. Dacă ”baronii” din sistem pot aștepta mult și bine, tinerii medici specialiști sunt disperați. Ei nu au o perspectivă clară, nici surse de venit, la o vârstă când alte categorii profesionale au depășit demult dificultățile începutului de carieră. 

 

Sume uriașe investite an de an în specializarea mediciniștilor

Doar într-un an de facultate, statul român cheltuie peste 81.000 de lei pentru fiecare student la Medicină, conform calculelor din 2016. Doar în București au absolvit facultatea de medicină, anul trecut, 1.756 de tineri. Un an de studiu pentru ei a costat statul român peste 142 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro. Înmulțiți cu 6 ani, ca să vedeți cât costă pregătirea medicilor în București. La care se adaugă încă alte 5 centre universitare din țară. Dacă iau examenul de rezidențiat, urmează încă 4-6 ani de studii, în funcție de specialitatea aleasă. Studii ale căror costuri sunt suportate tot de la bugetul de stat. La finalul acestor ani de studiu, absolvenții dau încă un examen, în urma căruia pot obține certificatul de medic specialist și se pot, teoretic, angaja imediat și cu drepturi depline. Dar, odată ce au certificatele de medici specialiști în mână, ei nu mai există practic în ochii statului care, după ce a cheltuit sume enorme ca să-i instruiască, uită brusc de ei. Dacă vor să se angajeze, trebuie să se descurce singuri. 

Peste 2.100 de medici specialiști, fără post

Să luăm un caz concret: în sesiunea octombrie-noimbrie 2019, conform datelor furnizate de Ministerul Săănătății, la cererea DC Medical, au susținut examenul de specialist peste 2.800 de absolvenți de rezidențiat. Dintre ei, peste 2.100 au luat examenul și au intrat, la jumătatea lui decembrie, în posesia certificatului de specialist. 

Deși mulți au familii de întreținut, dacă vor să se angajeze și nu au pile, atunci pot sta acasă, neplătiți luni de zile, căutând în disperare joburi la mica publicitate dintr-un săptămânal sau pe internet. La fel s-a întâmplat și-n anii precedenți. Nimeni nu știe câți medici specialiști s-au angajat, pentru că posturile sunt scoase la concurs atunci când vor directorii de spital. Statul nu s-a gândit să facă un sistem centralizat, astfel încât spitalele, din noiembrie, să anunțe, în același timp, ce posturi au libere, astfel încât miile de medici specialiști să știe din timp ce concursuri sunt și unde să se înscrie.

„Nu deținem date privind numărul persoanelor care s-au încadrat după obținerea certificatului de specialist. Organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante de medici din unitățile sanitare publice se face de către unitățile sanitare respective. Publicarea anunțurilor de concurs se face la propunerea acestor unități, cu avizul Colegiului Medicilor și aprobarea ordonatorului de credite imediat superior (adică a autorității locale sau centrale care are în subordine spitalul sau clinica, n.r.). Același unități sanitare stabilesc lista de posturi ce urmează a fi ocupate prin concurs, în funcție de necesitățile și prioritățile unității sanitare, cu respectarea bugetului alocat și a normativelor de personal aprobate", conform unui răspuns al Ministerului Sănătății la solicitarea DC Medical.

O explicație pentru exodul medicilor

E adevărat că pe site-ul Ministerului Sănătății apar, la fiecare câteva zile, niște liste cu posturi. În fapt, însă, acestea sunt niște fișiere în care anunțurile sunt puse cu copy-paste, unul după altul, iar printre ele mai apar multe posturi republicate, anulări de concursuri sau alte anunțuri. În fiecare fișier sunt câteva zeci. Dar în sistem au intrat peste 2.100 de medici specialiști doar anul trecut.

Ce faci dacă, să spunem, esți medic specialist epidemiolog și în 10-15 astfel de liste nu găsești niciun concurs pentru un post pe specialitatea ta? Ai și aici două variante: aștepți luni de zile fără un ban de mâncare sau de chirie, până când apare ceva sau te îndrepți glonț spre site-urile care recrutează medici pentru clinici din străinătate?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel