Ce mai poate afecta smogul în afară de plămâni

poluare
Poluarea crește riscul nu numai de boli respiratorii, accident cerebral vascular, ci are efecte nedorite asupra oaselor.

Smog, plămâni, oase. Un studiu susține că smogul afecctează și sănătatea oselor, nu doar plămânii și vasele sanguine. Cercetarea, realizată în India pe circa 3.700 de oameni, a evidențiat că expunerea la poluarea aerului cu particule fine face rău oaselor. Autorii studiului au întrebat participanții ce combustibil au folosit pentru gătit. Au descoperit că poluarea cu particule fine - particule minuscule care măsoară 2,5 micrometri și carbon negru - a fost mult mai mare decât maximum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Au comparat aceste informații cu densitatea osoasă la nivelul coloanei lombare și a șoldului stâng al participanților și au observat că expunerea la niveluri ridicate de particule fine a fost legată de masa osoasă mai mică.

"Acest studiu contribuie la literatura limitată și neconcludentă privind poluarea aerului și sănătatea oaselor. Poluarea duce la pierderea masei osoase prin stresul oxidativ și inflamația cauzată de poluarea aerului", a spus cercetătorul Otavio Ranzani, potrivit medicinenet.
Raportul a fost publicat online 3 ianuarie în revista JAMA Network Open.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel