Ce scade considerabil riscul de infarct la diabetici

Medicamente
Diabeticii care iau medicamente pentru prevenirea bolilor cardiovasculare prezintă un risc scăzut, în timp, de a face infarct.

Cercetătorii au observat că riscul de infarct la diabetici scade considerabil dacă aceștia iau medicamente care să prevină bolile cardiovasculare. ”Rezultatele noastre sugerează că atunci când pacienții sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, începerea medicamentelor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare are un impact substanțial asupra riscului de atacuri de cord și deces premature”, spune dr. Christine Gyldenkerne de la Spitalul Universitar Aarhus, Danemarca, autorul studiului, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

Specialiștii subliniază că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt de două ori mai susceptibile să aibă un infarct sau să moară de boli de inimă față de cei care nu au diabet.

Cercetătorii au identificat toți pacienții din Danemarca care au inițiat terapia pentru diabetul de tip 2 din 1996 până în 2011 - în total 211.278 de pacienți. Fiecare pacient cu diabet a fost asociat pe vârstă și sex cu cinci persoane fără diabet din populația generală. Cei cu boli cardiovasculare anterioare au fost excluși. Toți participanții au fost urmăriți timp de șapte ani. Folosind date din registrele naționale de sănătate, cercetătorii au înregistrat infarcte și decese în timpul monitorizării. Ei au remarcat, de asemenea, utilizarea medicamentelor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare în momentul diagnosticării diabetului.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu diabet de tip 2 recent diagnosticat și fără boli cardiovasculare anterioare au prezentat reduceri majore ale riscului de atac de cord și deces. Din 1996 până în 2011, riscul relativ a fost redus cu 61% pentru infarct și cu 41% pentru deces.

Dr. Gyldenkerne a declarat: „Riscul de atac de cord și moarte prematură în rândul pacienților cu diabet de tip 2 recent diagnosticat și fără boli cardiovasculare anterioare a fost aproximativ redus la jumătate din 1996 până în 2011. În aceeași perioadă, diferența de risc de atac de cord și deces pentru pacienții cu diabet, comparativ cu populația generală, au fost reduse substanțial”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel