Ce schimbări trebuie făcute în sistemul de sănătate. Andrei Baciu: Nu se mai poate în felul acesta

Medic
EXCLUSIV
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a afirmat că în sistemul de sănătate trebuie schimbată paradigma, iar în acest sens e important să fie o abordare participativă.

La dezbaterea online ” Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group, Andrei Baciu, secretar de stat în ministerul Sănătății a afirmat că pandemia COVID-19 a oferit ”multe lecții de învățat”.

”Este un principiu de aur: prevenția, rolul central pe care trebuie să-l aibă prevenția; diagnosticul precoce are evidente avantaje în primul rând pentru pacient, pentru sistemul de sănătate, altfel un diagnostic tardiv reprezintă  o povară pentru pacienți. (...) Ce este important este faptul că observăm cu toții că trebuie schimbată paradigma, abordarea. Și, așa cum anunța ministrul Nelu Tătaru, în perioada imediat următoare se lucrează la a îmbunătăți toate aceste aspecte care, poate din varii motive, n-au fost prioritizate: prevenția medicală printr-o interacțiune precoce, într-o manieră continuă; în fiecare an să mergem la medicul de familie, există un set de analize pe care trebuie să le facem, cu identificare mai rapidă a oricărei patologii; sunt chestiuni de genul acesta care trebuie implementate; e un efort sistemic, e o schimbare de paradigmă. Este un bun exemplu că nu se mai poate în felul acesta și trebuie să schimbăm lucrurile într-o variantă în care să avem cu toții parte de un sistem de sănătate sustenabil”, consideră Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, ”nu vom scăpa foarte repede de acest nou tip de coronavirus”, de aceea trebuie să ne adaptăm, ”trebuie să ne adaptăm și pentru toate celelalte chestiuni non COVID-19 și trebuie să profităm de aceste câteva luni pentru a face lucrurile să meargă și pentru a implementa acest gen de măsuri care poate au trenat așa în ultimii ani. E important să fie o abordare participativă”, adaugă secretarul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel