Centru de excelență din domeniul sănătății, proiect pentru România

Sală de spital
În cadrul dezbaterilor DC Medical, dr. Călin Gălășeanu, președinte ARPIM, vine cu o propunere care poate dezvolta exportul de serviciile medicale: crearea unui centru de excelență din domeniul sănătății în România, după modelul celor care există în Austria sau Turcia. 

Coaliția pentru Sănătate Europeană a fost reprezentă la dezbaterea DC Medical de către dr. Călin Gălășeanu, președinte ARPIM, Rozalina Lepădatu, ISDE, și Alina Comănescu, Asociația Sănătate în Comunitate.

Printre propunerile discutate pentru îmbunătățirea sistemului sanitar românesc s-a aflat și crearea unor servicii medicale în cadrul unui centru de excelență din domeniul sănătății.

Dr. Călin Gălășeanu spune: „Capitalul cel mai de preț în domeniul sanitar îl reprezintă oamenii, respectiv materia cenușie. Există zone unde, dacă au fost dublate cu investiții, mijloace materiale, lucrurile stau foarte, foarte bine. Ar trebui să ne gândim că România nu poate fi sinedie un consumator de toate, ar putea fi un centru de excelență din domeniul sănătății”. 

Călin Gălășeanu vine cu exemplul studiilor clinice. „Putem să dezvoltăm un sector din sănătate în care să fie un centru de excelență în Uniunea Europeană”, spune el. Gălășeanu reamintește că acum câțiva ani pe anumite patologii, neurochirurgie, de exemplu, pacienții români migrau către clinici din Turcia, după care a urmat Austria. 

Un astfel de centru de excelență „nu trebuie să fie ceva abstract, ci ceva precis”. 

Călin Gălășeanu subliniază că „în primul rând, trebuie să ai un popor sănătos și dacă ai prevenție pe tot ceea ce înseamnă patologia cu grad mare de mortalitate, cardiovasculară, oncologică etc., ai șanse să previi aceste boli. După care dacă le tratezi la timp și corect, de asemenea ai un segment care să poată ducă mai departe tot ceea ce înseamnă creștere economică”. 

Urmărește răspunsul complet în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel