Cepoi: Farmacistul, ajuns într-un unghi de umbră nemeritat

Farmacist
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, a declarat miercuri la Congresul Naţional de Farmacie că evoluţia sistemului de sănătate a plasat farmacistul într-un unghi de umbră nemeritat.

"Din nefericire, dezvoltarea sistemului de sănătate, mai ales pe partea de asigurări de sănătate, care nu este un lucru rău, a dus la plasarea farmacistului într-un unghi de umbră nemeritat", a arătat preşedintele ANMCS.

În acest sens, a anunţat el, sunt în curs de elaborare standarde privind evaluarea calităţii serviciilor farmaceutice, proces prin care farmacistul din ambulatoriu va face parte din aşa-numita unitate de management de caz.

"La această dată, noi lucrăm la standarde privind evaluarea calităţii serviciilor farmaceutice şi asta a generat o nelinişte în rândul practicienilor, probabil pentru că noi nu am reuşit să informăm suficient de bine în ce constă. (...) Credem că prin acest proces pe care noi vrem să îl implementăm (...), farmacistul din ambulatoriu va redeveni ceea ce trebuie să redevină, în sensul că va face parte din aşa-numita unitate de management de caz, care înseamnă un management integrat al cazului în care sunt implicaţi de la medicul de familie, medicul specialist din ambulator, medicul specialist din spital, specialistul din asistenţă medicală paraclinică şi farmacistul, care trebuie să asigure un traseu clinic sigur, precis, corect şi fără pericol pentru pacient", a spus preşedintele ANMCS.

Standardele - set de cerințe care satisfac așteptările tuturor părților interesate

Vasile Cepoi a explicat că standardele sunt un set de cerinţe care satisfac aşteptările tuturor părţilor interesate.

"Sunt elaborate printr-un mecanism extrem de democratic. În sensul că un grup de experţi elaborează un proiect, acesta este transmis tuturor organizaţiilor reprezentate în Colegiul Director, care au nişte grupuri de lectură, analizează, au o abordare critică, fac propuneri, propun excluderi, propun introducerea unor cerinţe, după care toate aceste lucruri sunt votate de către Colegiu, propunere cu propunere, şi sunt respinse sau acceptate. Decizia de a îndeplini un anumit set de cerinţe care să satisfacă atât interesele pacientului, cât şi interesele profesionistului, cât şi interesele celui care plăteşte serviciile de sănătate, cât şi interesele celor care fac politicile de sănătate sunt stabilite de acest Colegiu. Pentru că aici există de la asociaţiile de pacienţi până la Preşedinţia României, trecând pe la Academia de Ştiinţe Medicale, Academia Română, Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Medicilor şi aşa mai departe", a punctat Cepoi.

Niciun motiv de teamă

El a precizat că nu există niciun motiv de teamă că vor fi cerinţe care nu duc la o îmbunătăţire a activităţii farmaciştilor.

Congresul Naţional de Farmacie - ediţia a XVII-a, cu tema "Farmacia secolului XXI - între specializarea inteligentă şi responsabilitatea socială", se va desfăşura până sămbătă în Capitală şi va reuni peste 1.000 de participanţi din ţări precum Franţa, Spania, Anglia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi România.

Evenimentul este organizat de Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel