Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Chiar și consumul minim de alcool este legat de un risc mai mare de cancer
09 dec 2019 / 08:02
Într-un studiu realizat în Japonia, chiar și consumul ușor până la moderat de alcool a fost asociat cu riscuri crescute de cancer. În studiul publicat în CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society, riscul general de cancer a părut să fie cel mai mic la zero consum de alcool.
de  Georgiana Ioniță

Deși unele studii au legat consumul limitat de alcool la riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, chiar și consumul ușor până la moderat a fost asociat cu un risc mai mare de cancer în general. Pentru a studia problema în Japonia, Masayoshi Zaitsu, MD, doctor, Universitatea din Tokyo și Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică și colegii săi au examinat informațiile din 2005-2016 din 33 de spitale generale din Japonia. Echipa a examinat datele clinice privind 63,232 de pacienți cu cancer și 63,232 de controale potrivite pentru sex, vârstă, data internării în spital și timpul petrecut în spital. Toți participanții au raportat cantitatea lor medie zilnică de unități alcoolice standardizate și durata consumului. (O băutură standardizată conținând 23 de grame de etanol a fost echivalentă cu o cană de 180 de mililitri de sake japonez, o sticlă de 500 de mililitri de bere, o pahar de 180 de mililitri de vin, sau o cană de whisky de 60 de mililitri, notează Eurekalert. 

În general, riscul de cancer părea a fi cel mai scăzut la zero consum de alcool și a existat o asociere aproape liniară între riscul de cancer și consumul de alcool. Asociația a sugerat că un nivel ușor de băut la un punct de 10 băuturi pe an (de exemplu, o băutură pe zi timp de 10 ani sau două băuturi pe zi timp de cinci ani) ar crește riscul global de cancer cu cinci procente. Cei care beau două sau mai puține băuturi pe zi aveau un risc crescut de cancer, indiferent de cât timp au consumat alcool. De asemenea, analizele clasificate în funcție de sex, comportamente de băut / fumat și de clasă profesională au arătat în mare parte aceleași modele.

Riscul ridicat pare să fie explicat prin riscul de cancer legat de alcool pe zone relativ comune, incluzând colorectul, stomacul, sânul, prostata și esofagul.

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?