Chimicalele folosite la curățenie, asociate cu întârzieri de dezvoltare a limbajului la copii

Chimicale folosite la curățenie
Chimicalele folosite la curățenie în casă pot fi toxice și afectează sănătatea copiilor mici în mod aparte, cauzându-le întârzieri de limbaj și cogniție.

Copiii mici din familii cu venituri mici ale căror mame utilizează frecvent substanțe chimice toxice pentru curățare au prezentat mai adesea întârzieri în dezvoltarea limbajului, până la vârsta de 2 ani, a descoperit un nou studiu.

În plus, copiii au avut rezultate mai slabe la un test de dezvoltare cognitivă. Aceste întârzieri de dezvoltare au fost evidente chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare factori precum educația și veniturile mamelor, care sunt, de asemenea, legate de limbajul copiilor lor și de abilitățile cognitive.

Descoperirile oferă dovezi suplimentare ale necesității pediatrilor și a altor furnizori de îngrijiri medicale de a-i sfătui pe părinții copiilor mici să restricționeze utilizarea de substanțe chimice toxice pentru uz casnic, a declarat Hui Jiang, autorul principal al studiului și cercetător principal asociat la Universitatea de Stat din Ohio.

„Am descoperit că un procent semnificativ de mame cu copii mici își poate expune în mod obișnuit copiii la substanțe chimice toxice, de uz casnic, probabil pentru că nu știu că astfel de materiale pot fi dăunătoare”, a spus Jiang, care se află la Ohio State's Crane Center for Early Childhood Research and Policy.

Studiul a fost publicat online recent în revista Clinical Pediatrics.

Cercetătorii au folosit date despre 190 de familii din Studiul Kids în Columbus, un proiect de cercetare Crane Center care a urmărit copiii născuți în familii cu venituri mici din Columb timp de cinci ani după naștere.

Mucegaiul și pesticidele, efecte nerelevante

Când au început studiul, mamele au fost întrebate despre utilizarea substanțelor chimice de uz casnic, cum ar fi curățătorii de podea și toaleta și solvenții, în timpul sarcinii. Aceste întrebări au fost puse din nou când copilul lor avea între 14 și 23 de luni. De asemenea, mamele au raportat dacă au mucegai în casă, dacă utilizează pesticide și despre sursele de poluare din vecinătate.

Dezvoltarea limbajului copiilor a fost măsurată când aveau între 14 și 23 de luni și din nou când aveau între 20 și 25 de luni. Cercetătorii au utilizat un test standardizat care examinează înțelegerea și exprimarea limbajului la copii - de exemplu, recunoașterea obiectelor și a oamenilor, urmând indicații și denumirea obiectelor și imaginilor.

Constatările au arătat că poluarea din vecinătate, mucegaiul în casă și utilizarea pesticidelor nu au fost în mod semnificativ legate de rezultatele copiilor.

Dar, cu cât mai multe mame au raportat utilizarea regulată a chimicalelor, după naștere, cu atât mai slab este limbajul copilului și rezultatele cognitive la doi ani.

Nu a existat nicio legătură între consumul de substanțe chimice în timpul sarcinii și rezultatele copilului, probabil pentru că mamele au raportat că au folosit substanțe chimice semnificativ mai puține în timpul sarcinii.

Expunerea la substanțe chimice toxice a fost raportată de aproximativ 20 la sută dintre mame în timpul sarcinii, dar asta a crescut la 30 la sută când copiii lor aveau între un an și doi ani. De asemenea, mamele au raportat utilizarea mai multor substanțe chimice pentru uz casnic după naștere. „Multe mame par să știe să limiteze expunerea la substanțe chimice toxice în timpul sarcinii, dar odată ce copilul lor este născut, s-ar putea să creadă că nu mai este o problemă”, a spus Jiang.

Dar cercetările au arătat că acești ani de viață ai copilului sunt importanți în multe privințe, a declarat Laura Justice, coautoare a studiului și profesor de psihologie educațională în statul Ohio. „Când copiii împlinesc aproximativ doi ani, acesta este un moment de vârf pentru dezvoltarea creierului”, a spus Justice, care este directorul executiv al Crane Center.

 „Dacă utilizarea substanțelor chimice toxice interferează cu această dezvoltare, aceasta ar putea duce la probleme cu creșterea limbajului și a creșterii cognitive”.

Veniturile mici, factor favorizant

Deși multe mame pot folosi produse de curățat pentru uz casnic și alte substanțe chimice toxice atunci când copiii lor sunt mici, mamele cu venituri mici se pot confrunta cu provocări speciale, a spus Jiang. De exemplu, aceștia locuiesc adesea în apartamente mai mici, unde poate fi mai dificil să țină copiii departe de substanțele chimice, în special în timp ce fac curățenie.

Jiang a menționat că acest studiu a analizat pur și simplu relația dintre consumul de substanțe chimice toxice de către mame și dezvoltarea copilului mai târziu și, ca atare, nu poate dovedi că utilizarea chimicalelor a provocat întârzieri de dezvoltare.

„Studiile viitoare trebuie să examineze mai atent mecanismele prin care produsele casnice toxice pot perturba dezvoltarea timpurie a limbajului”, a spus ea.

Concluziile arată că pediatrii trebuie să sublinieze că sarcina nu este singurul moment pentru ca mamele să fie preocupate de consumul chimic, a spus Justiția.

„Părinții trebuie să înțeleagă delicatețea dezvoltării creierului în primii câțiva ani de viață și susceptibilitatea copiilor lor la expunerea chimică”, a spus ea.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel